Město vyslalo Pražanům dobrou zprávu. Zejména těm, kteří používají k jízdě městskou hromadnou dopravou červenou kartičku opencard a v letošním roce končí její platnost.

To se týká zhruba tří set tisíc Pražanů, kteří si je měli ve zdlouhavém procesu vyměnit. Teď to ale nebude třeba. Město platnost karet prodlouží.

„Lidem, kterým končí platnost karty 1. června a později, platnost prodloužíme,“ řekla Eva Vorlíčková (TOP 09), radní která má na starosti informační technologie. Smůlu ale budou mít držitelé karet, které platí pouze do konce května. Ti si budou muset kartu vyměnit.

„V současnosti se snažíme dohodnout, aby prodloužení platnosti opencard bylo možné prostřednictvím validátorů, které jsou umístěny ve stanicích metra,“ upřesnila Vorlíčková.

Pražané by pak přišli k validátorům, přiložili kartu a nahráli si její prodlouženou dobu platnosti. Na jak dlouho se karty prodlouží, ale ještě není jasné.

„Uvažuje se maximálně o dvou letech, případně do konce roku 2012, aby se sladila platnost karet s ročními kupóny,“ doplnila Tereza Krásenská, mluvčí magistrátu a projektu opencard.

Praha se na prodloužení platnosti karet dohodla s firmou Haguess. Kdyby k tomu nedošlo, zřejmě by se město muselo vrátit k papírovým kupónům.

Budoucnost projektu je nejistá

Další budoucnost kontroverzního a kritizovaného projektu opencard je ale nejistá. Praha bude mít lhůtu na to, aby zvážila co s ním dál.

„Celý projekt opencard i jeho rozvoj nebyl dle mého názoru dostatečně dobře připravený a neustále sliby města byly pouze takzvaným plácáním do vody. Pokud nebudeme schopni dostatečně rychle nastartovat další rozvoj služeb, budeme se muset ještě v tomto roce zabývat otázkou dalšího jeho pokračování,“ řekl primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS). Radní Eva Vorlíčková tak do konce léta tohoto roku navrhne další rozvoj projektu a rovněž vyčíslí, jaké byly až dosud jeho náklady.

Čtěte také: Opencard: prodloužení by pomohlo!