Kromě toho, že se Praha cítí být poškozenou, se chtěla k řízení připojit i z důvodu, aby se její zástupci mohli seznamovat se spisem. Již dříve jí to ale zamítla policie i městské státní zastupitelství (MSZ), proto se hlavní město obrátilo na VSZ.

„Státní zástupce potvrdil jako správné závěry, které ve věci učinila městská státní zástupkyně,“ uvedla Válová. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí MSZ Štěpánky Zenklové nebylo zjištěno, že by v souvislosti s tímto případem Praze vznikla škoda, tudíž nebyly splněny zákonné podmínky pro přiznání požadovaného postavení. Mluvčí magistrátu Tereza Krásenská dnes řekla, že hlavnímu městu zatím rozhodnutí doručeno nebylo.

Kotrouše stíhá policie pro trestný čin přijetí úplatku. Podle detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) jeho obvinění souvisí s přidělením několikamilionové zakázky pro městskou policii. Případ se podle médií týká firmy Jíša autoservis, která se stará o vozy pražských strážníků.

Zadržen s úplatkem

Někdejšího šéfa pražské městské policie zadrželi detektivové údajně přímo s úplatkem ve výši několika set tisíc korun loni 25. listopadu ve služebním autě v okolí pražské Jižní spojky. Učinili tak krátce poté, co zadokumentovali předávku peněz, které podle nich obviněný převzal za přidělení několikamilionového kontraktu na poskytování služeb městské policii. V případě odsouzení mu hrozí až dvanáctileté vězení.

Kotrouš byl po zatčení přeřazen na místo strážníka a byl postaven mimo službu. Soud jej 20. února propustil z vazby. Do práce však podle náměstka pověřeného řízením strážníků Ludvíka Klemy nepřišel a je v pracovní neschopnosti. Město zatím výběrové řízení na nového ředitele nevyhlásilo.

Čtěte také: Exšéf pražských strážníků byl propuštěn z vazby