„Pokračování spolupráce metropole s EIB je logickým vývojem v důsledku situace, kdy Praha čeká na cca sedmimiliardovou schválenou evropskou dotaci," řekl dnes novinářům náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09).

Praha v minulosti úvěr vyjednala kvůli dokončení stavby metra A z Dejvické do Motola. Důvodem byly právě potíže s čerpáním evropských dotací. EIB nabídla až 11 miliard korun na dobu 30 let s odkladem splatnosti šest let. Úrok by měl podle dřívějších informací činit zhruba dvě procenta, předčasné splacení by bylo možné po 18 letech.

Šestimiliardovou tranši přijala Praha v červenci loňského roku. Celková zadluženost Prahy tak loni vzrostla na 31,4 miliardy korun. Vedení města původně tvrdilo, že všechny peníze čerpat nebude. Nyní je ale zřejmé, že úvěr využije v plné výši. „Pravděpodobně tento úvěr dočerpáme, a to nejenom v rámci dostavby metra A," řekl Vávra. „Počítám s tím jako s jistou rezervou do případné další transakce," doplnil. O jaké investice by mělo jít, ale neupřesnil.

Výstavba prodloužení trasy metra A z Dejvické do Motola by měla být dokončena příští rok. Zhruba 7,5 miliard korun by měla Praha získat z evropských fondů. Metro by mělo odlehčit Vítěznému náměstí a zajistit lepší dopravní obslužnost nemocnice v Motole a sídliště Červený Vrch a Petřiny.