V největším parku hlavního města, oblíbené Stromovce, nyní prochází rozsáhlou obnovou především kaskáda rybníčků v centrální části. Po odbahnění se buduje nové opevnění břehů, které bude vytvořené především z kamenné dlažby, v nejméně namáhaných částech se pak osadí kvetoucí mokřadní vegetací.

Vzhledem k tomu, že se počítá také s tím, že rybníky dostanou nová stavidla, budou opraveny mostky, a dokonce vzniknou i nové vodní plochy, které se vybudují v nejvíce podmáčených částech dna bývalého Rudolfova rybníka. Veškeré práce by měly být ukončeny až v prosinci 2015.

Podle Romany Herkusové, zástupkyně ředitele městské organizace Lesy hlavního města Prahy, které Stromovku spravují, jsou nyní nově budována i přírodní schodiště, která spojí jednotlivé pěší parkové komunikace.

Na čtyřech místech parku v této době také provizorní cedule oznamují, že zde dochází ke kácení některých stromů. „Všechna tato kácení jsou ale prováděna na základě povolení příslušných orgánů," zdůrazňuje Herkusová.

Rekonstrukce v zahradě Kinských

Stromovka ale není jediným parkem v Praze, kde se nyní naplno pracuje. „V současnosti probíhají rekonstrukce některých parkových míst v zahradě Kinských. Tento projekt navazuje na už několik let probíhající obnovu zahrady," připomíná nedávné zásahy v jednom z parků na Petříně zástupkyně ředitele Lesů hlavního města Prahy.

Z cest u vstupního prostoru před Citadelou už zmizel starý asfaltový povrch a postupně je nahrazován kamennou dlažbou složenou ze žulových odseků. Celá stavba by měla být hotová v polovině března a náklady se vyšplhají k šesti milionům korun.

Stavební akce v Oboře Hvězda

Naopak v Oboře Hvězda je nyní pozastavena stavební akce na obnovu cest směrem od jižního vstupu k Letohrádku, která probíhá už od listopadu. Hrubé práce jsou dokončeny a zimní provoz je umožněn. Na začátku jara pak bude stavba dokončena po položení mlatového povrchu a doplněním mobiliáře a obnovením travnatého pásu.

V zimě se sice stavební práce v Oboře Hvězda zastavily, na jaře ale pracovníci následně se umístí nové odpadkové koše a lavičky, které původně navrhl architekt Jožo Plečnik.

Kromě rozsáhlejších zásahů probíhají v nejvýznamnějších pražských parcích i pravidelné přípravy na provoz v hlavní návštěvní sezoně, která začne s příchodem jara. „V současnosti jsou prioritou opravy, údržba, nákup parkového mobiliáře a v Letenských sadech oprava pítek," dodává Romana Herkusová.

Začíná obnova Alšova nábřeží

Úpravy parků v současnosti plánují také jednotlivé městské části. Se začátkem března začínají například první práce na Alšově nábřeží. Rekultivace veřejného prostranství v centru metropole vyjde na necelých šest milionů korun a potrvá až do konce září. Umístěn zde bude i památník Janu Palachovi, který Praze věnoval americký sochař českého původu John Hejduk.

Regenerace parku Židovské Pece - západní část na Praze 3 má být zase dokončena v srpnu 2015 a městská část dostala na projekt dotaci ve výši 9,5 milionů korun, nyní probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby.

Park za 21 milionů korun

Radnice Prahy 5 nechá revitalizovat park Na Skalce na Smíchově. Za 21 milionů korun by mělo dojít ke krajinářské úpravě parku, opraveny mají být chodníky a další zpevněné plochy. Vybraná firma se postará rovněž o vybavení a rozšíření hřiště.

Velká revitalizace veřejného prostranství pak začíná na Karlínském náměstí na Praze 8. Momentálně například probíhá také rekonstrukce parku U Vršovického nádraží mezi základní školou a domovem důchodců v desáté městské části. Práce budou hotové koncem srpna a vyjdou na 10 milionů korun, z nichž část hradí Evropská unie.

Lesy hl. m. Prahy- příspěvková organizace patřící pod magistrát

- obhospodařuje nejvýznamnější parky ve městě: komplex zahrad na Petříně, Stromovka, Letenské sady, Vítkov, Obora Hvězda

- dále stromořadí ve stovce ulic v centrální části Prahy

- spravuje a udržuje lesy na území hlavního města, například Kunraticko - Michelský les, Šárku, Modřanskou rokli, Chuchelský háj, lesopark v Hostivaři nebo na Cibulce

- zřizuje okrasné školy a zahradnictví v Ďáblicích a Kbelích

Ředitel Lesů hl. m. Prahy Vladimír Krchov: Dříví prodáváme na aukcích

Vytěžené dřevo prodáváme transparentně na aukčních portálech, tvrdí ředitel Vladimír Krchov.

Ředitel společnosti Lesy hl. m. Prahy Vladimír Krchov.

Jak probíhá údržba pražských lesů v zimním období?

V době vegetačního klidu provádíme obnovení těžby, aby starý porost mohl být nahrazen novým. Co teď vytěžíme, na jaře opět zalesníme. Místa těžby vybíráme každý rok podle zdravotního stavu stromů a jejich perspektivy tak, aby tady měli Pražané i za 100 let vzrostlé stromy.

Kde se v současnosti pracuje?

Aktuálně probíhají obnovní těžby v Kunratickém lese, Šárce nebo Klánovicích. Jedná se o intenzivně rekreačně využívané lesy, proto těžby realizujeme pouze v zimě, přes léto děláme jen občasnou probírku, nebo nahodilou těžbu, což jsou případy, když se strom zlomí, nebo vyvrátí.

K jak velkým zásahům dochází?

Pražské lesy jsou certifikovány velmi přísným systémem SSC, což drtivá většina lesů v republice nemá. Aby se udržel tento přísný certifikát, musíme se chovat podstatně opatrněji a k životnímu prostředí příznivěji než jinde. Například při obnovní těžbě můžeme udělat holou seč pouze do půl hektaru, lesní zákon jinak umožňuje dvojnásobek. Hospodaříme šetrně.

Co se stane s vytěženým dřevem?

Je vyklizeno z porostu a připraveno na odvozní místo. Veškeré dříví s výjimkou toho nejdrobnějšího prodáváme přes aukční portál, kde je vidět, že zvítězil subjekt s nejvyšší nabídkou. Větší části jsou vhodné na prkna a trámy, menší se využijí v papírenském průmyslu.

Čtěte také: Prosecké skály čekají úpravy, na centrum v podzemí ale chybí peníze