Říčany mají 15 tisíc obyvatel a stále jich přibývá. Vedení města chtělo novou výstavbu výrazně omezit. Voliči mohli zavázat radnici k podniknutí všech kroků pro to, aby počet obyvatel do roku 2030 nepřesáhl 20 tisíc. Říčany jsou díky své poloze u Prahy pod velkým tlakem developerů a zájemců o bydlení. Za poslední desetiletí se město rozrostlo o více než čtvrtinu.

"Já to vnímám tak, že je nás hodně, ale na závazné referendum to nestačí," uvedl Kořen. Podle něj je získaný mandát přesto silný, protože kroky proti výstavbě podpořilo více lidí, než volilo jeho uskupení v komunálních volbách.

K referendu přišlo málo lidí 

Aby referendum bylo platné, musí podle zákona přijít hlasovat alespoň 35 procent oprávněných voličů. To se podle Kořena nestalo. "Bylo nás hodně, ale bylo nás málo. To je můj komentář," uvedl.

"Vystupovat proti developerům není jednoduché, já jako starosta ručím za každý svůj krok veškerým svým majetkem a ti developeři se brání, že jim způsobujeme škody v desítkách milionů korun," podotkl Kořen. Referendum pro něj bylo proto důležité z hlediska mandátu pro další jednání.

Referendum kritizovala opozice 

Kořena také mrzí, že účast v krajských volbách byla vyšší než v referendu. "Je mi trošku líto, že bojkot, který vyhlásily jiné politické strany, na některé voliče zapůsobil," uvedl.

Pořádání referenda kritizovala místní ODS. Podle ní je výsledek takového hlasování předem jasný, protože nikdo nechce, aby se město dramaticky a nekontrolovaně rozrůstalo. Podle občanských demokratů bylo vypsání prvního referenda v Říčanech zbytečným plýtváním prostředky.

Čtěte také: Stop výstavbě. Referendum rozhodne o budoucnosti Říčan