Ministerstvo zdravotnictví loni zpracovalo takzvanou strategickou hlukovou mapu pro pražskou aglomeraci. Na té podle magistrátu závisela příprava nového akčního plánu protihlukových opatření, který by měl narýsovat možnosti řešení hlukové zátěže. Ta na řadě míst v Praze představuje závažný problém pro kvalitu života Pražanů. Příprava plánu však stále nezačala.

Současný akční plán snižování hluku pro Prahu byl tehdejší radou schválen v roce 2008 a zůstává z velké části nenaplněn. Jeho aktualizace je v plánu už delší dobu.

Přes rok se nic neděje 

„Po zpracování strategické hlukové mapy a jejím předání hlavním městu Praze bude možné vypsat výběrové řízení na zpracovatele akčního plánu," uvedla loni koordinátorka protihlukových opatření pražského magistrátu Pavla Úlovcová.

Ministerstvo dokument poslalo magistrátu v polovině loňského srpna. Za více než rok od té doby práce na dokumentu, který je klíčový pro obyvatele, žijící v dopravně exponovaných oblastech, nezačaly.

IPR má vypracovat novou mapu 

A ještě nějakou dobu nezačnou. Pražští radní v úterý schválí materiál, podle kterého je současná hluková mapa nedostatečná a bude muset vzniknout nová. Vytvořit ji má Institut plánování a rozvoje (IPR).

Nová mapa, která vyznačí místa s nejvyšší úrovní hluku a počet lidí, které zasahuje, bude sloužit jako podklad pro konkrétní opatření, zahrnutá v plánu. I když se má dokument oficiálně jmenovat Akční plán snižování hluku aglomerace Praha 2016, letos se tak téměř jistě nestihne. Podle vedení Prahy je nutné zpracování nové studie kvůli tomu, že nynější hluková mapa je neaktuální. Například proto, že nepočítá se zprovozněním tunelu Blanka, který uvedlo město do provozu loni v září.

Praha je v noci vystavena hluku 

Město se s hlukem z dopravy postupně pokouší něco dělat alespoň v těch nejkřiklavějších případech. Technická správa komunikací v loňském roce protihlukové stěny například na Spořilovské, kde tamní obyvatelé od roku 2012 sepsali již tři petice kvůli nadměrnému dopravnímu zatížení.

Podle Vratislava Fillera z hnutí Auto*Mat je v Praze v nočních hodinách vystaveno nadměrnému hluku skoro deset procent Pražanů. „Platí, že třetina lidí, vystavených v České republice nadměrnému hluku, žije právě v Praze," uvedl v minulosti. Odklady přípravy jasné koncepce a plánu konkrétních akcí se tak týkají desítek tisíc lidí a jejich klidného spánku.

Čtěte také: Praha si nechá zpracovat studii snížení hluku ve městě