Podle místostarosty Martina Slabého (ANO) je plán součástí dlouhodobé strategie radnice, která se snaží o zatraktivnění dříve zanedbané náplavky. Proto také před časem vypsala Praha 5 záměr na využití Hořejšího nábřeží, do kterého se přihlásila jediná společnost Timsbury Capital. Ta také soutěž s projektem ruského kola vyhrála.

„Myslím, že se stane dominantou a bude vyhledávaným cílem. My projektu věříme a doufáme, že pro něj budou mít pochopení i památkáři a Praha se svého kola dočká co nejdříve," prohlásil místostarosta Slabý.

Musí dostat výjímku 

Jenže všechna povolení nebude vůbec jednoduché získat, ruské kolo by muselo dostat výjimku odboru památkové péče pražského magistrátu a ten se zatím vyjadřoval spíše odmítavě.

Nápad má odpůrce i v řadách opozice. „Projekt je v rozporu s územním plánem, protože v památkové zóně je zákaz výškových budov," říká opoziční zastupitel Prahy 5 Lukáš Budín (SZ).

Problémem je i doprava 

Podle jeho názoru je navíc v místě špatná dopravní dostupnost a v současnosti je komplikované dostat se k místu od nejbližší tramvajové zastávky přes Strakonickou ulici.

Nesouhlasí ani s tím, jak radnice v případu postupuje. „Smlouvu odsouhlasilo pět ze sedmi přítomných radních a nebylo to projednané v žádné komisi ani výboru, a dokonce se o takto významném projektu nediskutovalo s veřejností," upozorňuje Budín.

Kritické hlasy ale místostarosta Slabý odmítá. „Když se stavěla Eiffelova věž nebo Petřínská rozhledna, byl proti tomu velký odpor. Lidi nemají potřebu něco měnit, ale budoucnost nám ukázala, že tento krok byl dobrý," tvrdí Slabý.

infografika.Zdroj: redakce

Investor hodlá utratit miliony 

Společnost Timsbury Capital výši celé investice odhaduje na zhruba 200 milionů korun. Výrobu kola by pak měla mít na starosti nizozemská firma Dutch Wheels. Smlouva mezi provozovatelem a Prahou 5 má platit deset let s právem prodloužení o dalších deset let.

Podle jednatele společnosti Timsbury Capital Jiřího Havrdy půjde o lehkou konstrukci, která nestíní okolí a bude stát pouze před skladovými prostory smíchovského pivovaru.

Přesto přiznává, že získat pro stavbu povolení bude složité. „V okamžiku, kdy památkáři řeknou ne, nedá se nic dělat a realizace nebude. Nabízíme investici, ale jsme civilizovaní lidé, kteří respektují zákony České republiky," uzavírá Havrda.

Anketa: Co si myslíte o ruském kole na Smíchovské náplavce?Zdeněk Lukeš historik architektury
Výstavbu ruského kola na smíchovské náplavce neumožňují pravidla památkové rezervace. V centru Prahy také platí určité výškové limity, které kolo překračuje. Myslím si, že tento projekt přes památkáře neprojde. Jestliže je ruské kolo v Praze potřeba, určitě je lepší přemýšlet nad jiným místem, mimo centrum a památkovou zónu. Kdyby bylo ruské kolo někde jinde, tolik by mi nevadilo.

Andrea Bezděková Česká Miss 2016
Pokud výstavba ruského kola na smíchovské náplavce není na úkor nějaké historické památky nebo přírody, nepřijde mi to jako špatný nápad. Když se třeba postavila Eiffelova věž, plno lidem se to nelíbilo a nakonec se z ní stala světová turistická atrakce. Kdyby ruské kolo na Smíchově vzniklo, určitě bych se zašla podívat. Byla by to pro mě sváteční záležitost a určitě bych si to užila.

Jiří Fajt generální ředitel Národní galerie v Praze
Myšlenku považuji za úplný nesmysl. Praha má řadu jiných, zajímavějších lákadel, jak pro zahraniční návštěvníky, tak pro Čechy.

Lucie Frydrychová Přijde mi to jako dobrý nápad. Určitě bych se na náplavku přišla podívat, kdyby tam ruské kolo bylo. Aktuálně tam chodím docela často a nějaké oživení by se tam určitě hodilo.

Richard Biegel
místopředseda Klubu za starou Prahu
Tento projekt by podle mého neměl být realizován. Ruská kola mají smysl ve městech, která připomínají placku. Praha má mnohem více kopců, takže by se ruské kolo nestalo zajímavou dominantou, ale spíše pihou na tváři Prahy. Je to zkrátka v našem městě zbytečné. Praze to poničí její krásné proporce. Erik Verner Je to zbytečné. Ale vadit mi to asi nebude. Na ruské kolo u Vltavy bych se určitě přišel podívat. 

Petr Ryska
autor projektu Praha Neznámá
Oblast u Vltavy na Smíchově patří do památkové rezervace. Ruské kolo je sice naplánované na hranici této zóny, i přesto si myslím, že sem absolutně nepatří. Především jedno ruské kolo již máme a to na Výstavišti. Praze by ta výstavba uškodila.

Tomáš Hudeček
bývalý primátor
Je to kravina.

Ondřej Šefců ředitel Odborného územního pracoviště v Praze, Národní památkový ústav
V rámci památkové zóny je výstavba ruského kola naprosto nežádoucí a nepravděpodobná. Nevyhovují žádné parametry jako třeba výškové. Není možné provést výstavbu ani na hranici této rezervace, tak jak je nyní stavba naplánovaná.

Ondřej Kobza kavárník
Tento projekt se mi příliš nelíbí. Určitě by se ale tento nápad dal využít jinak. Na smíchovské náplavce chybí například lanovka přes Vltavu. Tento nápad máme s kolegou Petrem Hájkem již dlouho v hlavě. Lanovka by plnila funkci zábavnou, ale i dopravní. To by bylo určitě lepší. Ale ruské kolo se mi do této části Prahy nehodí.

Čtěte také: Praha 5 v příštích dnech podepíše smlouvu na stavbu ruského kola