Pražské policii se během loňského roku shromáždilo více něž tři sta případů trestné činnosti na seniorech. Kvůli stále se množícím oznámením se kriminalisté rozhodli zřídit speciální tým Senior, který se zaměřuje právě na bezpečnost starších obyvatel.

Členové skupiny mimo jiné vytypovali charakteristiku pachatele, který se na starší obyvatele orientuje. Zpravidla to bývá muž ve věku mezi třiceti a padesáti lety, který vystupuje velice přátelsky, slušně a v úhledném společenském oděvu. Vybírá si především oběti starší šedesáti pěti let, které žiji osamoceny, bez sociálních kontaktů a z vlastního důchodu, který si pravidelně přebírají od pošťáka, nebo ho vybírají z bankomatu v hotovosti.

I v souvislosti s nedávno uvedeným dokumentem režisérky Silvie Dymákové Šmejdi, který se věnuje tématice manipulace, nátlaku, ponižování a agrese vůči seniorům a který vyvolal u veřejnosti výrazné reakce, se četná občanská sdružení rozhodla podpořit otevřený nesouhlas vůči praktikám, kterými jsou na seniorech páchány nepravosti.

„Jsem rád, že na problematiku konečně někdo upozornil a především, že tím zaujal veřejnost," dodává Novotný, který současně přiznává, že se jeho žena účastnila také několika předváděcích zájezdů do Rakouska a Německa, na kterých zažila nejen neuctivé jednání, ale v konečném výsledku za „výhodnou akci i zboží" zaplatila desetitisíce korun. „Ona je naprosto nepoučitelná. Je důvěřivá, pořádně se nepoučí ani z toho, co má na očích denně. Leží nám tu masážní přístroj, který tam koupila a za který dala i s pobytem v salzburgském hotelu sedminásobek skutečné částky," krčí rameny.

Právě důvěřivost a snadná manipulovatelnost je jedním z faktorů, který vede podvodníky k výběru svých obětí z řad starších lidí. Pod záminkou získání důvěry si vymýšlejí různé identity i historky. Senioři jsou navíc nepozorní k tomu, co jim pachatel vnucuje. To následně vyšetřovatelům ztěžuje pátrání. Úspěšnost v objasnění případů a dopadení podvodníků dosahuje v Praze přibližně čtyřiceti pěti procent. Podle mužů zákona je nutné seniorům co nejčastěji připomínat typické situace, při nichž jim hrozí nebezpečí.

Co jde podvodníkům „do karet"?
- "Důvěřivé" stáří znamená respekt před institucemi, tituly, uniformami, někdy stačí jen vizitka falešné společnosti, aby senior otevřel dveře.

- Tvrdohlavost, kdy si někteří senioři ani v dobré víře nenechají poradit a nakupují bez rozmyslu.

- Senilita a stařecká demence také napomáhají podvodníkům v nečistých praktikách, například při uzavírání obchodů.

- Osamělost starých lidí znamená, že je jednodušší zaujmout je a manipulovat s nimi.

- Spotřebitelská negramotnost, především u moderních technologií, způsobuje, že senioři nedokáží určit tržní hodnotu zboží a zaplatí výrazně vyšší sumy.

Ředitel a zakladatel občanského sdružení Život 90 Jan Lorman, který má osobní zkušenosti s podvodníky, říká:

Podvodník mě připravil o tisíce korun

Praha Před třiadvaceti lety založil společně se svou manželkou občanské sdružení, jehož cílem bylo od začátku podpořit, pomáhat a bránit české seniory. Sám je nyní ve věku, kdy se stává terčem podvodných nabídek zaměřených na starší obyvatele. Jedné dokonce podlehl. Jan Lorman radí všem, kteří nebyli dostatečně obezřetní, aby se nebáli stejně jako on jednat a oznámit důvěrné osobě nebo instituci, že se stali obětí podvodníka.

Byl jste nejen svědkem, ale i obětí podvodného jednání. Jakého?

Jsem obětí firmy, která provádí zásilkový prodej encyklopedií, která mě nalákala na postupné zasílání zdravotnického slovníku za snesitelné měsíční částky. Jenže ani po roce nevím, kdy budu mít encyklopedii kompletní, protože mi odmítají sdělit, kolik má stran. Stálo mne to několik tisíc a ještě nemám všechno. Dnes už můj právník připravuje žalobu. Nebyl jsem dost pozorný. Je nad slunce jasné, že takovou knihu bych získal v obchodě za desetinu ceny.

K jakým druhům podvodu na seniorech podle vás nejčastěji ve velkém městě, jakým je Praha, dochází?

Neznám sice statistiky o tomto jevu, ale existenčně ohrožující podle našich zkušeností jsou převody bytu, nemovitostí na blízké osoby, což senior potvrdí podpisem smlouvy. Také vím, že často jde o nekalé prodejní praktiky, kdy senior v dobré víře přijme nabídku a zaplatí zboží, aniž by věděl, co kupuje. Jiným případem jsou graficky rafinované úvěrové a kupní smlouvy, ve kterých jsou klíčová ustanovení malinkým písmem.

Jakých preventivních opatření by měl starší člověk dbát?

Nejdůležitější je nepodepisovat žádné smlouvy bez důkladného přečtení. Nepodléhat tlaku ve formě nejrůznějších slev, které slevami vůbec nejsou. Nenaletět vidině snadného zbohatnutí. Odložit rozhodnutí o koupi na pozdější dobu. Nedělat rozhodnutí v časové tísni. Nedávat z ruky osobní doklady. Nepouštět do bytu neznámé osoby, ani když vypadají jako solidnost sama.

Jak se může senior bránit?

Nesmí se bát oznámit podvod někomu, komu věří. Rodině, policii nebo třeba na krizovou telefonní linku.