ČTK to zjistila ze soudního webu. Obětí trestného činu, jež se odehrál počátkem února v pražském Podolí, se stal slovenský bezdomovec.

Obžaloba z vraždy viní třiatřicetiletého Miloše Svozila. Kriminalisté jej zadrželi opilého nedaleko místa činu, kterým se stal přístřešek bezdomovců poblíž ulice Nad Pekařkou. Amnestovaný Svozil podle spisu zaútočil kapesním nožem na muže, s kterým se nejprve pohádal a potom popral kvůli jeho mobilnímu telefonu. Slováka údajně bodl celkem šestkrát do hrudníku, muž krátce poté zemřel.

Předseda soudního senátu Petr Novák nařídil hlavní líčení na úterý.

Amnestie, kterou na Nový rok vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus, propustila na svobodu zhruba 6500 vězňů. Více než čtyři sta z nich se za mříže do několika měsíců vrátilo, protože nepřestali s pácháním trestných činů.

Klausovo rozhodnutí dále prominulo podmíněné a alternativní tresty desetitisícům lidí. Kritizovaný aboliční článek amnestie navíc zastavil pět stovek trestních stíhání, která trvala přes osm let. Článek, k jehož autorství se dodnes nikdo nezná, zahrnul i některé rozsáhlé hospodářské kauzy s miliardovými škodami.