Incident provázený nebývalou mírou agresivity, o němž Jan Čihák z centrály městské policie informoval v pondělí, začal na první pohled nenápadně. V sobotu krátce po půl třetí ráno zastavil hlídku strážníků projíždějící kolem Karlova náměstí mávající muž. Vzápětí se objevil další muž – a navzájem se začali obviňovat z fyzického napadení.

Jakmile strážníci oba muže požádali o doklady, situace na místě se zapeklila. Objevily se tam asi dvě desítky lidí, kteří začali mezi sebou rvát. Pranici se strážníci snažili zklidnit – než však na místo dorazily přivolané posily, stal se terčem útoku i jeden ze strážníků. Dostal pár ran pěstí od chlápka, který se pak dal na útěk.

Za prchajícím se strážník pustil do Žité ulice – tam však útok pokračoval. „Pronásledovaný muž se otočil a na strážníka znovu zaútočil údery pěstí. Strážník po tomto útoku upadl a zůstal ležet s tržnou ranou na hlavě v bezvědomí na chodníku,“ přiblížil Čihák průběh incidentu.

Vozy s přivolanými posilami se na místě objevily v okamžiku, kdy strážníci mohli už jen poskytovat první pomoc zraněnému kolegovi. Toho se také někteří z nich neprodleně ujali, zatímco jiní se pustili za útočníkem.

V jeho pronásledování se ale snažil bránit další z mužů, který se oddělil od početné skupiny. Nakonec se sám dal na útěk po stopách předchozího útočníka. Když byl dostižen, nejen že kolem sebe máchal pěstmi, ale pokoušel se i o kopance. Podařilo se ho ale umravnit. A zpacifikovat zvládli strážníci i prvního prchajícího útočníka, který byl dostižen v nedaleké Řeznické ulici.

Zadržení pro útok na uniformy si tam ale vykoledoval ještě třetí muž. Ten doběhl na místo zákroku a do zasahujících strážníků se pustil pěkně zhurta. „Jednoho ze strážníků škrtil a druhého napadl kopy,“ uvedl Čihák.

Na místě konfliktu zasahovali i záchranáři a příslušníci Policie ČR. Zatímco sanitka odvážela zraněného strážníka k ošetření do nemocnice, do policejních vozů museli nasednout dopadení agresoři. Nyní jsou všichni tři podezřelí ze spáchání trestného činu.