Trestní oznámení míří především proti dvěma členům představenstva, proti bývalému starostovi Prahy 5 Milanu Jančíkovi (ODS) a proti Zdeňku Kovaříkovi, jejichž podpisy jsou pod většinou údajně nevýhodných smluv. Mohli se údajně dopustit porušení povinnosti při správě cizího majetku. Týká se ale dalších politiků napříč politickými stranami včetně ODS, ČSSD nebo KSČM.

Akciová společnost TCP Vidoule, která se před dvěma lety přejmenovala na Rozvojové projekty Praha, v minulosti vznikla kvůli projektu rezidenční čtvrti Botanica Vidoule v Praze 5. Praha prostřednictvím firmy vložila do projektu městské pozemky v hodnotě 440 milionů korun. Vedení Rozvojových projektů Praha si kvůli tomu nechalo loni na podzim zpracovat hloubkový forenzní audit. Nyní podalo trestní oznámení na někdejší členy představenstva a dozorčí rady.

Pozemky byly podle Hudečka v průběhu let 2000 až 2010 prodávány jako stavební pozemky za zlomek tržní ceny, a to především společnosti Skanska, která na nich postavila bytový projekt. „Není mojí rolí zjišťovat, zda škoda byla způsobena vlastní realizací dobře míněného projektu, nebo zda společnost byla už s tímto nekalým cílem založena," uvedl primátor.

Praha podle advokáta Jana Žáka vyzvala bývalé vedení firmy k úhradě škody, avšak bez odezvy.

Politici, na které bylo trestní oznámení podáno a které se ČTK podařilo oslovit, říkají, že nemají o podaném trestním oznámení žádné informace a provinění odmítají. „Mohu k tomu jenom říct, že začala předvolební kampaň TOP 09. Nevycházím z úžasu," řekl například bývalý radní pro kulturu Ondřej Pecha (ODS).

Podobně reagoval také starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS). „Vzhledem k tomu, že je před volbami, tak mě to nepřekvapuje," napsal s tím, že si žádného protiprávního jednání není vědom.

„Nemám povědomí o tom, že by se v době, když jsem tam byl, rozhodovalo o prodeji nějakých pozemků," řekl bývalý zastupitel hlavního města Viktor Pázler (KSČM). Informace, že je na seznamu lidí, na které bylo podáno trestní oznámení, ho překvapila. Stejně reagoval i senátor Miroslav Škaloud (ODS). „Vůbec si nejsem vědom, že bych se podílel na nějakém prodeji pozemků," řekl s tím, že ve společnosti působil v letech 2000 až 2003.

Bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) již ve středu, že s blížícími se volbami se dá očekávat, že na sebe politici budou podávat trestní oznámení.

Seznam osob uvedených v trestním oznámení jako podezřelí:

Zdeněk Kovařík

Miroslav Škaloud

Bohumil Mach

Slavoj Vrbický

Jan Gregor

Miloš Máša

Milan Jančík

František Hoffman

Jan Choděra

Karel Matouš

Ondřej Pecha

Jaroslav Kafka

Vladislav Mareček

Martina Šandová

Petr Holík

Vladimír Říha

Zdeněk Trojan

David Vodrážka

Michaela Kozlová

Vítězslav Jaroš

Viktor Pázler

Tomáš Chvála

Zdroj: Magistrát hlavního města Prahy

Čtěte také: Betonová lobby: cesta načerno, platné stavební povolení i trestní oznámení