„Půl hodiny před polednem přišel třicetiletý muž do nemocnice na Praze 1 a stěžoval si na rozostřené vidění a bolesti břicha. Lékaři pak krátce před druhou hodinou odpoledne u muže potvrdili otravu metylalkoholem a okamžitě ho převezli do nemocnice na Praze 2. Hospitalizovaný je momentálně v umělém spánku a podle lékařů v kritickém stavu. Pražští policisté se teď snaží co nejrychleji zjistit maximum informací k tomuto případu a zejména to, kde, kdy a jakou lihovinu muž požil," sdělila Rösslerová.

Lékaři urgentního příjmu nemocnice Na Františku se údajně od pacienta dozvěděli, že alkohol požil z lahve, zakoupené v kamenném obchodě.

Podle ředitelky Všeobecné fakultní nemocnice Dany Juráskové by mohl muž být z Prahy či okolí, protože do Nemocnice Na Františku přišel sám. Už tam upadl do bezvědomí. „Jeho stav považujeme za velmi dramatický. Už dostal antidotum," uvedla Jurásková. Podle mluvčí nemocnice Petry Pekařové se nedá odhadnout, jak by se mohl stav pacienta dál vyvíjet.

19 obětí metanolu

Všeobecná fakultní nemocnice v minulých dnech ošetřovala už osmatřicetiletého pacienta z Příbramska. Na otravu metylalkoholem 10. září zemřel. Metanol má celkem v Česku už 19 obětí. Další desítky osob jsou v nemocnicích s vážnými zdravotními problémy.

Otravy včetně případů končících smrtí se objevily v Moravskoslezském, Zlínském, Olomouckém, Jihomoravském a Středočeském kraji. Počet obětí dnes opět vzrostl. Pitva potvrdila otravu metanolem u šestašedesátileté ženy, kterou našel příbuzný v bytě v Havířově na Karvinsku. Hospitalizovaných je nyní podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera 27. Někteří lidé oslepli, zdravotní následky budou u mnohých trvalé.

Jen za posledních 24 hodin hygienici zorganizovali 779 kontrol, SZPI asi 800, obchodní inspekce zhruba 250 a celníci 700. Policisté vykonali 7832 kontrol. Prověrky odhalily neokolkované lahve a další nádoby s alkoholickými nápoji, vzorky z podezřelých lahví se poté testují. Dnes oznámila policie, že například na Příbramsku obsahovalo nebezpečný metanol pět ze 40 odebraných vzorků. Po otravě zemřel jeden Středočech v pražské nemocnici. SZPI zatím vyhodnotila 121 z 228 ode­braných vzorků, ale doposud nezjistila nadlimitní množství metanolu.