Ve svatovítské katedrále měl být co nejvěrněji zopakován ceremoniál, který se konal 2. září 1347 v románské Spytihněvově bazilice svatého Víta na Pražském hradě. Celebroval ho tehdy první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic.

Rekonstrukce korunovačního obřadu 

Korunovace byla posvátným obřadem, král byl nejen korunován, ale také pomazán. „K této rekonstrukci se čerpalo především z korunovačního řádu, který máme v edicích.

Samozřejmě to byla také třeba kronika Přibíka Pulkavy z Radenína, kde je právě ten přemyslovský obřad s mošnami a střevíci," řekl historik a prorektor Univerzity Karlovy Jan Royt.

Musely se doplňovat především zpěvy, proto autoři scénáře při přípravě rekonstrukce spolupracovali také s hudebními historiky. Obřad, při němž zaznívala tehdejší čeština i latina, se protáhl na dvě hodiny. Herci museli improvizovat, když se jim zamotaly střapce u repliky pláště, který si měl Karel obléci. Nakonec zakročil samotný „Karel" a silou střapce uvolnil.

Z Hradčan zpátky do centra 

Pak dostal Karel na hlavu repliku svatováclavské koruny a byla korunována také jeho choť Blanka z Valois. Z katedrály se průvod vydal z Hradčan do historického centra Prahy. Průvod skončí v Rytířské ulici.

Královský pár se v 17.00 hodin vrátí na Staroměstské náměstí, kde mu šlechtici a zemští držitelé složí slib věrnosti. Uskuteční se také dvorská hostina s vystoupením kejklířů, hudebníků a tanečníků. Od 18.00 do 19.30 hodin bude rytířský turnaj.

Středověký jarmark v Karolinu 

Stejně jako v sobotu se také v neděli koná středověký jarmark v Karolinu, které je historickým sídlem Univerzity Karlovy. Nejstarší česká vysoká škola si 700. výročí narození svého zakladatele připomínala řadou událostí.

„Tento ceremoniál byl určen i pro širší veřejnost," uvedl Royt. Lidé mohli přímý přenos rekonstrukce korunovace sledovat na velkoplošné obrazovce na Hradčanském náměstí.

Čtěte také: Královský průvod Prahou šel z Vyšehradu na Pražský hrad