Tipy na vánoční strom mohli lidé posílat od začátku srpna do konce září. Organizátorům se sešla dvacítka návrhů, mezi adepty byly i smrky z Blanska, Náchodska, Nové Paky či Hrádku nad Nisou. Pět návrhů přišlo z Prahy. Pořadatelé se nakonec rozhodli pro 24 metrů vysoký smrk z Kutnohorska.

Vítězný strom vyrostl podle Hromádkové v parku, který chce obec zvelebit a původní jehličnan hodlá nahradit novým. Dříve nebo později by tak stejně musel být pokácen. Smrk prošel detailním dendrologickým průzkumem, který provádějí experti lesnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Potvrdili, že splňuje přísná kritéria a zejména po zdravotní stránce je zcela vyhovující.

Stromy určené pro tradiční trhy na pražském Staroměstském náměstí se v posledních letech už nekácejí v lesích, ale na pozemcích a v zahradách soukromníků nebo institucí. Jde většinou o osamocené stromy, které je vhodné pokácet kvůli bezpečnosti nebo které stojí na pozemcích, na nichž se počítá s výstavbou. V prvních letech vánoční stromy pocházely z Krkonoš, později putovaly do Prahy například z Rokycanska či Kladenska.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí se uskuteční 30. listopadu.