Součástí expozice je přesná kopie hrobky staré více než tři tisíce let. Výstavu tvoří přes tisíc exponátů, které jsou napodobeninami původních předmětů; kopie zhotovili egyptští řemeslníci podle starých technologií.

Howard Carter a lord Carnarvon objevili ztracenou Tutanchamonovu hrobku v roce 1922 po pěti letech marného pátrání. Jde o jedinou nevyloupenou královskou hrobku z období Nové říše. „Replikami nechceme nahradit originály. Chceme pouze rozšířit a doplnit kulturní význam a kontext. Muzea a originály touto výstavou nic neztrácí," řekl novinářům na tiskové konferenci vědecký vedoucí Wolfgang Wettengel. Výstava má tři mutace, které jsou téměř stejné.

Koncept výstavy odborníci chválí, pro mnoho lidí je to prý jediná příležitost vidět sbírky z Tutanchamonovy hrobky na vlastní oči. „Pomocí těchto replik se dají šířit znalosti a informace o staroegyptské civilizaci, aniž by se ohrožovaly originální památky, které zůstávají v muzeu," řekl přední egyptolog Miroslav Bárta, podle něhož jsou repliky zhotoveny profesionálně. „Je to akce, kterou já osobně moc podporuji", dodal.

Carterům příběh

Do historického kontextu uvede návštěvníky na začátku výstavy film o Carterově příběhu. Snímek končí ve chvíli, kdy přes malý otvor ve zdi hledí na poklady v hrobce. Návštěvníka čeká i prohlídka komor, kde zhlédnou nejvýznamnější objekty pokladu i třeba velké pozlacené schrány z faraonovy pohřební komory. „Uvidí inscenace, které přesně reprodukují místnosti hrobky… Výhodou toho, že to jsou repliky, je, že se na ně návštěvník může podívat zblízka," řekl tiskový mluvčí Pavel Mühlheim.

Po celou výstavy je bude provázet nový audio průvodce, který je součástí každé vstupenky. Repliky byly mnohokrát předělávány, aby byly dokonalé. Například bohatě zdobená pohřební maska Tutanchamona, jejíž originál je ze zlata a váží 11 kilogramů, byla vyráběna třikrát.

Převážná část pokladu se nachází v Egyptském muzeu v Káhiře, kupříkladu slavná zlatá faraonova maska a další artefakty se nepůjčují vůbec kvůli bezpečnosti.

Legenda o faraonově kletbě

Tutanchamon (14. století před našim letopočtem) nebyl příliš významný faraon. Proslavila jej až jeho hrobka, která se zachovala neporušená a nevykradená. K popularitě objevu přispěl i nádech tajemna a hrůzy. Několik lidí, kteří se podíleli na vyzdvihování předmětů z hrobky, totiž brzy poté zemřelo. Prvním z nich byl lord Carnarvon, který výzkum financoval. Zrodila se tak legenda o faraonově kletbě, jež prý zahubí každého, kdo do hrobky vstoupí.

#flash|https://g.denik.cz/1/fb/2012-11-tutanchamon800x600loadernews.swf|600|400|YSII#