Ukrajinsky hovořící muž předložil rumunský cestovní pas, který už na první pohled působil dojmem padělku. Policisté proto cizince naložili do služebního auta a vyrazili na služebnu. Tam by ale nedojeli, kdyby byli úplatní. Ukrajinec totiž nabízel pozornost v řádu tisíců korun, pokud ho nechají jít a nad ohlášeným přestupkem proti občanskému soužití mávnou rukou.

Nabízením úplatku se dotyčný dopustil trestného činu. Druhý přibyl hned vzápětí, když se potvrdilo, že cestovní doklad je skutečně padělaný. A do třetice vyšly najevo důvody, proč si tento muž pořídil falzifikát. Když policisté prověřili jeho pravou totožnost, ukázalo se, že muž na našem území pobývá už půl roku nelegálně – a navíc je hledanou osobou. Už dva roky! Obvodní soud pro Prahu 2 na něj vydal příkaz k zatčení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Podezřelého cizince umístili kriminalisté v cele a podali podnět k podání návrhu na jeho vzetí do vazby. Pokud následně soud uzná jeho vinu, mohl by ho poslat za mříže až na šest let.