Oba také dostali vysoké tresty. Jan Horváth si má podle zatím nepravomocného verdiktu odsedět ve věznici se zvýšenou ostrahou 19 let, Vladimíra Balvínová dostala 16letý trest, který si má rovněž odpykat v kriminále s nejpřísnějším režimem. Společně také mají uhradit 64 684 korun - náklady spojené s pohřbem a s převorem urny do Vietnamu.

Jenom obrana proti obraně

To, že mají na svědomí život 28letého prodavače, Balvínová ani Horváth nepopírají. Naznačují ale, že cizinec nemusel zemřít, kdyby se nebránil přepadení. Kdyby na ně nevyrukoval, oni by v klidu odešli s pár tisícovkami, které v krámku v Janovské ulici v Horních Měcholupech mohli získat. Byli totiž bez koruny a peníze nutně potřebovali.

Právě to byl důvod, proč se Balvínová loni 25. října před čtvrtou odpoledne vypravila do večerky už dva dny po porodu. Nešla nakupovat, ale loupit. Vtrhla dovnitř s plynovou pistolí svého druha v ruce - byť tvrdí, že vlastně ozbrojená nebyla. Před činem prý vyjmula náboje.

S výzvou k vydání peněz ale pistolnice nepochodila. Mladý Vietnamec se nezalekl a tržbu začal aktivně bránil. Na pomoc své družce pak vběhl dovnitř Horváth. Tohohle střízlíka ale prodavač natlačil do kouta a chytil „do kravaty". Zjevně měl převahu.

V té chvíli zase svému partnerovu přispěchala na pomoc Balvínová. S pistolí. Sice z ní nevystřelila, ale její pažbou Vietnamce opakovaně tloukla do hlavy. Ten uvolnil sevření, což Horváthovi stačilo, aby popadl kudlu. Kde nůž se 13centimetrovou čepelí vzal, se sice objasnit nepodařilo - soudce Kubovec ale předpokládá, že ho přinesl s sebou. Ze společné kuchyňky na ubytovně, kde pár bydlel.

Rána do srdce byla smrtelná

Pak už byli útočníci tři: Balvínová, Horváth - a kudla v jeho ruce. Právě za způsobila fatální následek. Mezi několika bodnými zraněními byla totiž rána přímo do srdce. V té chvíli bylo rozhodnuto o životě a smrti. Podle znaleckého posudku by už nebyla platná jakákoli lékařská pomoc.

Silně krvácející cizinec se přesto dokázal vysmeknout, když ho Balvínová držela na zemi a zakrývala mu ústa, aby nemohl křičet, zatímco Horváth krámek prohledával. Smrtelné zranění mu ale umožnilo už jen vyběhnout před obchod.

Hned se sice seběhli lidé a snažili se pomoci, vše ale bylo marné. Zavražděný zemřel ještě před příjezdem sanitky. V nastalém rozruchu dvojice pachatelů zmizela, aniž z večerky cokoli odnesla. O umírajícího cizince Horváth s Balvínovou nezavadili ani pohledem.

Omluvy určené třem rodinám

„Je mi to všechno velice líto, cítím vinu, že pán zemřel, ale přítel mu rozhodně nechtěl ublížit natolik, aby zemřel," řekla v úterý Balvínová v jednací síni. Je prý nešťastná z toho, jak špatně se rozhodli řešit situaci, v níž se ocitli. „Moc si to vyčítám," poznamenala s tím, že se za způsobenou bolest chce všem omluvit. Opravdu všem: příbuzným oběti, své rodině i blízkým Horvátha.

Ten se omlouval podobně a zdůraznil, že nechtěl nikomu ublížit. Šlo mu jen a jen o jeho partnerku. „Chtěl jsem jí pouze pomoct, aby se odtud dostala a nic se jí nestalo," tvrdil v soudní síni - což však jaksi neodpovídá dění v prodejně, jak ho zachytila bezpečnostní kamera.

Konečný verdikt až u vrchního soudu

S tím, že by měli zpytovat svědomí po dlouhé roky, se ale obžalovaní nechtějí smířit. Na místě podali odvolání, a tak bude okolnosti případu ještě posuzovat pražský vrchní soud.

S výší uložených trestů však není spokojen ani státní zástupce Vladimír Pazourek a také on zvažuje odvolání. „Já navrhoval 20 let - a to je, myslím, trest, který odpovídá," konstatoval při odchodu z jednací síně.

To, proč nevyhověl dalšímu žalobcovu návrhu, aby byl Horváthovi na 10 let zakázán pobyt v Praze, vysvětlil soudce Kubovec v rámci odůvodnění rozsudku. „On pochází z Načeradce, což je obec na Benešovsku - a některé záležitosti obyvatelé Středočeského kraje vyřizují na území hlavního města," poznamenal předseda senátu.