Důvodem zpřísnění trestu je podle Kydalkových slov nový znalecký posudek, v němž znalci z bohnické léčebny jednoznačně prohlásili, že obžalovaný netrpí ani v době činu netrpěl duševní chorobou či poruchou ani sexuální úchylkou. Při původním rozhodování totiž soud vycházel z posudků jiných znalců – se závěry, že ovládací o rozpoznávací schopnosti florbalového funkcionáře byly podstatnou měrou sníženy. Revizní ústavní posudek ale nic takového neprokázal; z pohledu psychiatrů obžalovaný byl i je zcela zdráv. Netrpí duševní poruchou ani sexuální deviací.

Svědčil i Shakespeare

Hodně času věnovali znalci u soudu také probírání toho, jak se na Jarochově počínání mohla projevit konzumace alkoholu odbrzďujícího zábrany, který podle výpovědí chlapců někdy trenér před činem naléval jim i sobě. A došlo i na Shakespeara. „Chlast chová se k chtíči co obojetník; napřed ho na nohy staví, potom mu je podráží," citoval psycholog Aleš Kolářský slova nejslavnějšího dramatika všech dob. Ukázalo se ale, že všechny tyhle úvahy se odehrávají spíše jen v rovině spekulací, protože nejsou k dispozici relevantní data, s nimiž by odborníci mohli pracovat. Zásadním pro rozhodování o vině a trestu se tak ukázal ústavní posudek Psychiatrické léčebny Bohnice, jehož závěry shrnul primář Jiří Schwarz. Podle expertů je Jaroch heterosexuál, jehož pobyt na svobodě není nebezpečný. Není proto zapotřebí navrhovat ochrannou léčbu. K sexuologickému léčení ani není důvod, jestliže znalci vlastně neobjevili nic, co by se dalo léčit. A důvod sexuálních útoků na dospívající svěřence? „Jednoznačně sexuální motivace," uvedl Schwarz.

Finanční nároky

Jaroch, kterého soud uznal vinným ze sedmi pokusů o znásilnění a jednoho dokonaného, z pohlavního zneužívání a z ohrožování výchovy mládeže, má dále na deset let zakázáno pracovat s dětmi a mládeží a dvěma zneužitým chlapcům má zaplatit jako odškodnění nemajetkové újmy po padesáti tisících korun. S finančními nároky se hlásí i další oběti, ty však soud odkázal na občanskoprávní řízení. Se svými nároky se totiž nepřihlásily včas, aby mohly být jejich požadavky zahrnuty do projednávání trestní kauzy.

Ještě není konec

Verdikt není pravomocný a případem se ještě bude zabývat odvolací senát Vrchního soudu v Praze. Jaroch, jenž od počátku vinu odmítá a trvá na tom, že jeho obvinění je komplotem několika problémových jedinců, kteří se mu mstí buď na nenaplnění svých sportovních ambic nebo za rázný postup vůči pijákům alkoholu nebo konzumentům drog, totiž na místě podal odvolání. K vrchnímu soudu se tak kauza dostane již potřetí; dvakrát ji odvolací senát vrátil k doplnění dokazování. A obhájce Michal Paule nepochybuje o tom, že věc vrátí „na město" i potřetí. „Věřím, že se přikloní k mému návrhu, že je na místě provést nové znalecké zkoumání poškozených," konstatoval advokát. Podle něj je to logický důsledek nového znaleckého posudku: jestliže se předchozí znalci dopustili omylu v případě jeho klienta, proč by měli mít pravdu, když posuzovali údajné oběti?

„Jsem odsuzován a ne souzen"

Sám Marek Jaroch, který za 17 měsíců pobytu ve vazbě zhubl o 40 kilogramů a kvůli zdravotním komplikacím prodělal i několik různých operací, stále trvá na své nevině. Třebaže vyjádřil přesvědčení, že je mu upíráno právo na spravedlivý proces, boj s paragrafy nevzdává. Připouští ale, že v něčem už prohrál. „Přišel jsem o přítelkyni, s otcem jsme také ztratili zastoupení švédské sportovní značky," řekl v jednací síni. „Nejsem souzen, ale odsuzován," snažil se přesvědčit soud. Neúspěšně.

Čtěte také: Kauza zneužívání mladičkých florbalistů s řadou otazníků