„Nejde o přesun. Všechny současné třídy zůstávají tam, kde jsou. Příští školní rok budou zápisy jen na Vojtěškou a další rok pak budou první ročníky pouze tam," řekl ředitel školy Petr Tlustý. Důvodů pro konec prvních čtyř ročníků na Uhelném trhu je podle ředitele několik.

Do 1. tříd nastupuje na Uhelném trhu málo dětí z Prahy 1 a není proto finančně vhodné otevírat tak malé třídy. Zároveň po sloučení obou škol má instituce rozšířenou výuku jazyků a matematiky.

„Většina pedagogů, kteří učí tyto předměty, jsou na Uhelném trhu. Také jsou zde dvě počítačové třídy, zatímco na Vojtěšské nejsou, což není vhodné pro žáky s rozšířenou výukou matematiky, do které patří i ICT," vysvětlil Tlustý.

Co vadí tvůrcům petice?

Se záměrem školy nejsou spokojení někteří rodiče, jejichž děti školy navštěvují. Shání nyní podpisy pod petici, jež je proti přeorganizování ročníků. Tvůrcům petice mimo jiné vadí, že pro děti ze Starého Města, kde je Uhelný trh, bude škola ve Vojtěšské mimo docházkovou vzdálenost.

Rovněž jim vadí, že žáci musí cestou do budovy na Novém Městě přecházet frekventovanou ulici Národní. „Změna organizace výuky bude mít pro nás negativní dopady, které by pravděpodobně vedly k našemu nechtěnému odchodu na jinou školu," píše se v textu petice.

Situaci sleduje i Praha 1, která je zřizovatelem školy. Změna organizace výuky je sice v kompetenci školy, Praha 1 by se ale mohla věcí zabývat, pokud by byla na radnici podána petice.

Čtěte také: Praze chybí místa ve školách. Do čtyř let má být ještě hůř