Je mu šedesát leta v Peci pod Sněžkou na Trutnovsku provozuje Husovu boudu. Libor Konkolský v ní pracuje už čtyřicet let a dělá předsedu spolku Boudaři Krkonoše. Místní prostředí a poměry zná dokonale. O tom, koho bude volit ve druhém kole, má jasno. Stejně jako o tom, jak dopadnou výsledky v krkonošském středisku. „Vidím to tak, že Petr Pavel dostane v Peci 85 procent hlasů. Není tady boudař, který by podporoval Andreje Babiše,“ říká. V první kole ve městě získal Petr Pavel 59,56 procenta hlasů, Andrej Babiš 7,07 procenta.

Přesto Pavlova podpora není zcela jednoznačná. Rozhodnutá, komu ve druhém kole dát hlas, ještě není třeba důchodkyně a knihovnice Jarmila Juharová. „Zase tady bude volit hodně Pražáků. S našimi důchodci volby hodně řešíme. Skoro všichni byli pro Babiše. Říkají, že tomu rozumí,“ prozrazuje.

V Peci volilo v prvním kole prezidentských voleb na dvou volebních místech 854 lidí na voličský průkaz. To je o dvě stovky více, než má město stálých obyvatel. Při volbách jdeo standardní situaci. Před pěti lety se tam druhého kola prezidentských voleb účastnilo dokonce 1501 lidí. „Volební účast devětaosmdesát procent byla z republikového hlediska nadprůměrná, promítá se do ní vysoký počet voličů s voličskými průkazy. Nicméně k volbám přišlo také hodně místních lidí, v Peci dvaasedmdesát procent a ve Velké Úpě osmašedesát procent,“ konstatuje tajemník tamní radnice Michal Berger.

Podle Konkolského jsou prezidentské volby mezi boudaři velké téma. A kdo od nich hlas nedostane, o tom není pochyb. „Není tady boudař, který by podporoval Babiše. Nadávají na něj všichni,“ je přesvědčený Konkolský.

Petr Pavel a Andrej Babiš
První živá debata Pavla a Babiše? Pustili se do sebe kvůli nepravdám i míru

Knihovnice Juharová ovšem upozorňuje, že důchodci volí Babiše. „Nesouhlasí s vládou. Ta toho nedělá moc pro důchodce, ani pro ostatní lidi. Babiš tomu rozumí, je ekonom, podnikatel. Ví, co lidi potřebují. Na Pavla jsem žádné plusy moc neslyšela. Spíš zaznívaly obavy, aby nevyvolal válku jako voják,“ přibližuje.

Ve finálové volbě prezidenta očekávají v Peci pod Sněžkou ještě větší nápor voličů. „Jsme vybavení, máme dostatečný počet obálek. Doufám, že dostaneme adekvátní množství volebních lístků,“ předesílá Berger.