Do dnešních 14:00 může jeden z finalistů stáhnout kandidaturu. Babiš k tomu v jedné z debat neúspěšně vyzval Pavla, který je označován za favorita.

Hlasovat se dnes a v pátek bude od 14:00 do 21:00 místního času na českých zastupitelských úřadech v Severní a Jižní Americe. Důvodem dřívějšího termínu volebních dnů v Americe je nutnost zajistit, aby výsledky voleb mohly být sčítány a zveřejňovány hned po ukončení hlasování v Česku, tedy v sobotu po 14:00.

Prezident Miloš Zeman hovoří na schůzi Poslanecké sněmovny k úvodnímu kolu projednávání návrhu státního rozpočtu na letošní rok.
Co může a nemůže prezident? Velké shrnutí: Jak je to s pravomocemi hlavy státu

Seriál hlasování začne v Argentině, Brazílii a Chile, a to v 18:00 středoevropského času. Poté se začne hlasovat v Havaně a na východním pobřeží USA a Kanady, v Kolumbii a v Peru. Hlasovat se bude také v Mexiku a jako poslední se na americkém kontinentu otevře volební místnost na generálním konzulátu v Los Angeles.

Volební štafeta se pak přesune přes Austrálii, Asii a východní Afriku do Evropy, kde se bude hlasovat tradičně v pátek 27. ledna a v sobotu 28. ledna. Volební místnosti budou otevřeny ve světě na 110 místech, stejně jako při prvním kole prezidentských voleb před dvěma týdny.

Volební místnost budou mít i čeští vojáci, kteří kvůli ruské agresi proti Ukrajině působí při posílení východního křídla NATO na Slovensku, v Táborisku Slávia ve vojenském újezdu Lešť na Zvolensku. Z podobných důvodů je zvláštní volební okrsek v litevské Rukle. Hlasovat nebude možné naopak v ruském Jekatěrinburgu nebo Petrohradu, kde byly české konzuláty uzavřeny.

Volební stanoviště pro hlasování z auta ve druhém kole prezidentských voleb určené lidem, kteří jsou kvůli covidu-19 v izolaci či karanténě, 25. ledna 2023 v Liberci. V prvním kole v kraji na stanovištích hlasovalo jen pět lidí, dalších devět využilo zvlá
Prezidentské volby v izolaci: Některá drive-in stanoviště hlásí větší zájem

Na českých zastupitelských úřadech v zahraničí se do seznamu voličů pro nynější prezidentské volby zapsalo 14.370 Čechů, díky voličským průkazům jich nakonec bylo pro první volební kolo ve voličských seznamech víc než 22 tisíc.

V zahraničí v prvním kole hlasovalo zhruba 16 tisíc Čechů, přičemž 56 procent z nich volilo Pavla. Babiš skončil u krajanů až čtvrtý se ziskem čtyř procent hlasů. Také celkově první kolo vyhrál Pavel se ziskem zhruba dvou milionů hlasů, Babiše porazil o přibližně 23 tisíc hlasů.