Od pondělí se chce Pavel scházet s nejvyššími ústavními činiteli a dohodnout se s nimi na formě spolupráce. Ve funkci je připraven naslouchat opozici a zvažovat její argumenty, pokud budou sloužit k řešení problémů, řekl. Při přebírání úřadu hodlá udělat hloubkový audit fungování prezidentské kanceláře.

Nově zvolený prezident Petr Pavel a manželkou Evou.
Pavel drtivě vyhrál volby. Je to obrovská hrdost, popsal své pocity

Češi musí podle Pavla řešit problémy jako jedno společenství, i když je rozdělila právě skončená prezidentská kampaň, několik souběžných krizí, ale také politika, která se podle něj v poslední době vyznačuje konfrontací, vzájemným osočováním a hledáním důvodů, proč něco nejde. Místo toho chce v budoucnu hledat společná řešení.

Pavel ve svém prvním projevu po sečtení hlasů poděkoval všem, kdo přišli k volbám. „Všem, kteří mě volili, ale i těm, kdo mě nevolili. Přišli k volbám a dali jasně najevo, že ctí demokracii,“ uvedl. Rozumí tomu, že mnozí se budou cítit zklamaní, že jejich favorit nevyhrál. „V této zemi nevidím vítězné a poražené voliče,“ řekl.

Nový prezident ČR Petr Pavel s první dámou Evou Pavlovou.
České celebrity jsou z vítězství Petra Pavla nadšené. Hovoří o naději i respektu

Ve volbě podle něj vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost, respekt a pokora, které sdílí naprostá většina lidí. „Máme jiný názor na spoustu věcí, ale to neznamená, že jsme nepřátelé. Musíme se spolu naučit komunikovat,“ zdůraznil. Nechce zdůrazňovat rozdíly a příkopy, ale věci, které mají Češi společné. „Je to nejen jazyk, krásná země a historie, ale i společná budoucnost a problémy,“ uvedl.

Z projevu slovenské prezidentky Zuzany Čaputové po vítězství Petra Pavla:

Zdroj: Kateřina Součková

Zvolení je prvním krokem ke změně

Potíže musí Češi řešit jako jedno společenství, zdůraznil. „Společenství je bohužel teď trochu zraněné právě skončenou prezidentskou kampaní, souběhem krizí, kterými jsme si prošli, ale i stylem politiky, který u nás v poslední době převažoval - politika konfrontace, vzájemného osočování, hledání důvodů, proč něco nejde,“ řekl.

Petr Pavel dorazil do volebního štábu, 28. ledna 2023, Praha.
Nerudová, Vystrčil i Fischer. Osobnosti gratulují Pavlovi k vítězství ve volbách

Své zvolení považuje za první krok ke změně, je ale potřeba příspěvek všech občanů, aby se ji podařilo dotáhnout do konce. Přinese to výrazně lepší kvalitu života v této zemi, míní. „Měli bychom si přát Českou republiku, která se nebude vyznačovat blbou náladou. Zasloužíme si Českou republiku, která bude republikou pohody. Já myslím, že na to máme a že to dokážeme,“ konstatoval.

Pavel na pódiu poděkoval jmenovitě řadě lidí ze svého týmu a podporovatelům. Po úvodním projevu zazněla státní hymna v podání zpěváka Ondřeje Rumla. Následně dostali příležitost k dotazům novináři.

Reakce Zdeňka Svěráka na vítězství Petra Pavla v prezidentských volbách:

Zdroj: Kateřina Součková

Připraven naslouchat opozici

Pavel potvrdil, že se dnes odpoledne sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS). Schůzky s dalšími ústavními činiteli plánuje v příštím týdnu. V dalších dnech také hodlá připravovat program pro první týdny v prezidentské funkci.

Volební štáb Andreje Babiše během druhého kola prezidentských voleb
Babiš uznal porážku ve volbách. Pavlovi popřál, aby byl prezidentem všech

Zvolený prezident také zopakoval, že nebyl vládním kandidátem a pokud nebude s vládou souhlasit, dá to hlasitě najevo. Je připraven i naslouchat opozici, pokud bude přicházet s argumenty pro řešení problémů a její návrhy nebudou pouze negací vlády.

Při přebírání prezidentské kampaně chce Pavel nechat udělat hloubkový audit prezidentské kanceláře. "Prezidentovo okolí bylo jedním z důvodů ztráty důvěryhodnosti celého úřadu," řekl o spolupracovnících svého předchůdce Miloše Zemana. Pokud by se při auditu objevila nějaká podezření, nechá je Pavel důkladně prošetřit. Chce, aby jeho kancelář byla profesionální, transparentní a důvěryhodná.