Diviše původně ministerstvo nezaregistrovalo k volbám kvůli nedostatku podpisů, Rohanovou, podpořenou členy bývalé Poslanecké sněmovny, do voleb pustilo. V obou případech vnitro podle soudu chybovalo. Divišovi mylně neuznalo některé podpisy, kandidátní listinu Rohanové nemělo vůbec brát v potaz.

Ministerstvo na twitteru uvedlo, že se s rozhodnutími musí nejprve seznámit. Rozhodnutí však respektuje a v budoucí praxi stanovisko soudu zohlední.

U Rohanové problém spočíval v tom, že ji podpořili výhradně členové bývalé Sněmovny, a to ještě v roce 2021, před vyhlášením nadcházejících prezidentských voleb. Zákon sice takový postup výslovně nezapovídá, přesto však podle soudu není možný. „Shodli jsme se na tom, že nelze podávat kandidátní listiny dříve, než je konkrétní volba prezidenta republiky řádně vyhlášena předsedou Senátu,“ řekl soudce Tomáš Langášek. Končící poslanci či senátoři podle něj nemohou natáhnout svůj politický vliv daleko za konec svého mandátu.

Prezidentský volební model Deníku, stav k 12. 12. 2022
Volební model Deníku: Babiš se ujímá vedení, Nerudová se dotahuje na Pavla

Janečkovi soud sice uznal několik stovek podpisů, které vnitro původně nezapočítalo, ani tak se ale nedostal přes hranici 50 tisíc občanských podpisů vyžadovaných pro kandidaturu na Hrad. Soudu se v kontrolním vzorku podařilo dohledat a ztotožnit 433 původně vnitrem neuznaných petentů. Chybělo jen 19 dalších k tomu, aby se Janeček po složitém přepočtu dostal přes hranici 50 tisíc uznaných podporovatelů.

Výsledná chybovost v kontrolních vzorcích promítnutá do celé petice nakonec vedla soud k závěru, že kandidaturu Janečka platně podpořilo 49 920 občanů.

Neexistující osoby či adresy 

V Janečkových petičních arších bylo podle soudce Iva Pospíšila na první pohled mnoho smyšlených údajů, údajů o neexistujících osobách, žijících na neexistujících adresách. Objevily se také desítky petičních archů, na kterých nešlo ztotožnit ani jednoho člověka.

Janeček i Rohanová s rozhodnutím NSS nesouhlasí a avizovali, že se obrátí na Ústavní soud. Podle jeho mluvčí Kamily Abbasi je v jejich zájmu, aby ústavní stížnost doručili soudu co nejdříve a požádali o přednostní projednání. „Od pléna Ústavního soudu lze očekávat, že z důvodu naléhavosti rozhodne o návrhu mimo pořadí. Při otálení kandidáta nebo delším rozhodování pléna by - s ohledem na čas nutný pro přípravu voleb - postrádal přezkum Ústavním soudem smysl,“ sdělila ČTK.

Ladislav Špaček
Ladislav Špaček: Respekt vůči hlavě státu je v Česku na bodu mrazu

U Diviše uznání 34 nesprávně vyřazených podpisů vedlo ke změně původního rozhodnutí vnitra. Těsně přesáhl hranici 50 tisíc podpisů. Soud poukázal na elementární chyby ministerstva, zpravidla způsobené nesprávným automatickým rozpoznáváním textu, které prováděl počítačový program. "Toto pochybení pak zcela nepochopitelně neopravil při manuální kontrole ani operátor,“ řekl soudce Radan Malík.

Podle soudce Ivo Pospíšila soud zjistil při svém přezkumu řadu problémů, deficitů právní úpravy a „neblahých skutečností“. Systém shromažďování 50 tisíc podpisů občanů a jejich ověřování je podle vyjádření soudců v podstatě neudržitelný a je čas uvažovat o jeho změně.

Nejasnosti se musí vyřešit, říká Fiala

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) by se měly nejasnosti spojené s přímou volbou prezidenta vyřešit. Úpravu sběru podpisů občanů pro kandidáty na prezidenta je třeba změnit i podle politologů, které oslovila ČTK. Podle Petra Justa z Metropolitní univerzity Praha se o nutnosti zpřesnění hovoří už deset let let. Josef Mlejnek z Univerzity Karlovy míní, že cestou je zapojení digitálních technologií nebo

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už na konci listopadu avizoval, že se kvůli změnám v zákoně o volbě prezidenta bude chtít po volbách sejít se svými podřízenými.

Prezidentské volby 2023: Devět oficiálně potvrzených kandidátů
Koho byste chtěli na Pražském hradě? Podívejte se na videa kandidátů a hlasujte

Správní soud obdržel k registračnímu procesu pro prezidentskou volbu 13 podnětů, dneškem jsou už všechny vyřízené. Do voleb může jít devět kandidátů, ve středu odpoledne jim státní volební komise vylosuje volební čísla.

Janeček a Rohanová se kvůli kandidatuře obrátí na Ústavní soud

Podnikatel Karel Janeček a Denisa Rohanová se kvůli tomu, že nemohou kandidovat na funkci prezidenta, obrátí na Ústavní soud. Po verdiktu Nejvyššího správního soudu to řekli v televizi CNN Prima News. 

Rohanová nečekala, že jí soud svým rozhodnutím ze seznamu kandidátů vyřadí. „Půjdeme cestou Ústavního soudu, protože jsem přesvědčena o tom, že pravda je na naší straně,“ prohlásila. Blíž verdikt nechtěla komentovat, protože zatím neviděla jeho podrobné odůvodnění. „Alespoň v mém případě se k soudu nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek,“ podotkla jen.

Na Ústavní soud se chce obrátit také Janeček. „My samozřejmě podáme odvolání k Ústavnímu soudu,“ sdělil. Zásadní problém podle něj je ten, že jsou nefér a špatně nastavená pravidla. „Práce ministerstva (vnitra) nebyla v pořádku,“ uvedl.

Podnikatel Karel Diviš v televizi CNN Prima News řekl, že má radost z toho, že se ukázalo, že v Česku funguje nezávislá justice. Soud podle něj přijal argumenty, že ministerstvo vnitra nepracovalo při ověřování podpisů na kandidátních listinách v souladu s danou metodikou. „Pokud by soud i rozhodl jinak, tak bychom asi šli k Ústavnímu soudu,“ dodal.