Zpočátku měli s odběrem bio chmele problémy. U tuzemských pivovarů s novinkou neuspěli. Řešení našli v zahraničí. Zájem o top surovinu z Tršic je ve světě obrovský.

Bezmála pětihektarová chmelnice se rozkládá v ideální chmelařské poloze – části tršického katastru zvané Jezírka. Po staré konstrukci se zde pne klasická odrůda - poloraný červeňák, Osvaldův klon 72.

Na pohled totožné rostliny jako v ostatních chmelnicích v Tršické oblasti. Přesto jsou unikátem.

Na rozdíl od konvenčního způsobu pěstování chmele nevyužívá rodinná firma chemii. Do půdy přidává jen hnůj z okolních stájí a do boje se škůdci nasazuje přirozené nepřátele.

Péče o chmel je výrazně náročnější. „V roce 2009 za námi přišli vědci z chmelařského výzkumného institutu, jestli bychom nechtěli zkusit bio chmel, že se toho každý bojí. Zaujalo mě to. Druhý rok už ale bio chmel nechtěli,“ vzpomínal na těžké začátky zakladatel firmy Jiří Rozsíval.

S odbytem bio chmele měla firma problémy. Nemohla surovinu prodat. Tuzemské pivovary neměly o novinku zájem.

„Bio chmel jsem dva roky nabízel po celém světě. Až se ozvali z Anglie. Dnes? Prodáváme i největší chmelařské obchodní firmě Barth. Utrhli by nám obě ruce, jaká je poptávka,“ líčil s tím, že „prodané“ má sklizně do roku 2025.

Největší zájem o bio chmel je podle pěstitele a někdejšího pivovarníka ve Spojených státech. Sám však upřednostňuje český ležák.

„Zahraniční piva mi nechutnají. Preferuji Budvar, moje nejmilejší pivo. Z moravských pak Holba Hanušovice,“ svěřil se.

Od letoška je Jiří Rozsíval v důchodu, přesněji mohl by být. Zakladatel společnost předal „žezlo“ synům. Chtějí pokračovat v pěstování bio chmele.

„Máme velké plány. Během tří let chceme obnovit celou chmelnici. Je na čase, pochází z roku 1984,“ uzavřel.