Za tu dobu připravili více než desítku originálních přírodních bylinných likérů. A v pivovaru v Podlesí vaří i vlastní pivo. Pro milovníky netradičních nápojů připravují keltskou Kormu, která je kombinací medoviny a piva, nebo Mudu, prvotřídní medovinu ochucenou exotickým plodem yuzu.

„K medovině mám velmi blízký vztah už od mládí. Vyráběl ji totiž už můj dědeček a maminka. Děda si uměl s každou recepturou opravdu vyhrát a rád vymýšlel nové chuťové varianty. Zpočátku ji vyráběl jen pro sebe, rodinu a přátele. V roce 2002 si maminka uvědomila, že by naše rodinná medovina mohla zaujmout i širší veřejnost, a společně jsme se pustili do podnikání. Vybrali jsme vhodné lahve, navrhli první etiketu, upravili prostory sklepa pro výrobu medoviny. A dodnes jsem za tohle rozhodnutí vděčná,“ vzpomíná Bakrlíková.

Jihočeské svačinky vyrábí čtyři dámy.
Zdravé dobroty pro děti. Jihočeská firma chce být Ferrari mezi svačinkami

Od založení rodinné firmy vařil medovinu tatínek Veroniky Bakrlíkové „S mamkou jsme jezdily nabízet vzorky, prodávaly u stánku a poté jsme se staraly i o stáčení do lahví a etiketování. Společně jsme pak pracovali u včel, aby měly kvalitní med. Časem nám celou výrobu i se svými zkušenostmi předal a nyní nám vypomáhá především jako velmi cenný rádce,“ přibližuje.

Výrobu medoviny dělají v Třebařově postaru. Základem je šetrné včelaření a původní receptury. Lahodná chuť vzniká za pomoci vinných kvasinek a šestitýdenního kvašení.

Výrobě hřebečské medoviny se rodinná firma Veroniky Bakrlíkové věnuje už více než dvě desetiletí.Výrobě hřebečské medoviny se rodinná firma Veroniky Bakrlíkové věnuje už více než dvě desetiletí.Zdroj: Se svolením V. Bakrlíkové

„Tajemství jemné originální chuti naší medoviny je výsledkem poctivé řemeslné práce, původních receptur, pečlivě vybraných bylin a především prvotřídní kvality medu našich vlastních včel. Přes 80 včelstev pod Hřebečským hřbetem nám umožňuje vyrobit více než 8 tisíc litrů vyhlášené medoviny ročně,“ pokračuje Bakrlíková.

Rodinná firma má na kontě i několik ocenění jako regionální potravina roku nebo MLS Pardubického kraje. A co je na hřebečské medovině zvláštní, neopakovatelné a jiné? „Každá medovina je něčím charakteristická, zákazník si vždy najde tu, která mu složením bylin a koření vyhovuje nejvíce. Staročeská, Mandlová, Ořechová, Knížecí nebo i naše Bylinná hořká jsou velmi oblíbené. Osobně mám velmi ráda Bylinnou hořkou medovinu. Je opravdu specifická, lahodná a výborně chutná i v koktejlech,“ vypočítává úspěšná podnikatelka.

Tom Mrkos a Ivo Nádeníček
Pravé gelato a sorbet jsou z poctivých surovin, říká úspěšný řemeslný zmrzlinář

Čas od času představí i netradiční novinky nebo inovativní kombinace produktů. „Chloubou našich originálních medovin je vyváženost chutí, které na sebe příjemně navazují a tvoří jedinečný chuťový zážitek. Protože používáme jenom vodu a med vlastních včel, má naše medovina každý rok své nové osobité kouzlo. Recepty jsou stále stejné, to jenom med se nám mění pod včelami. Proto i přírodní medoviny bez chemických přídavků mění své barevné a chuťové vlastnosti s každým rokem stejně jako ročníky dobrého vína,“ vysvětluje Bakrlíková.

Výroba medoviny je pro majitelku firmy i její rodinu velká inspirace a radost. „Velmi nás nabíjí, když vidíme, že lidem náš produkt chutná a dělá radost. Medovinu vyrábíme s láskou, máme kvalitní med od našich včel a použité byliny i koření vybíráme velmi pečlivě. Pro náš podnik je stále důležitá spíše kvalita než kvantita. Máme i plány do budoucna,“ dodává ještě Bakrlíková.