Masérky posílají domů až osmdesát procent své mzdy. „Jsou velice skromné, největší část vydělaných peněz pošlou rodině. Hodně jim pomáhají „dýška“ od spokojených klientů. Ty teď bohužel nedostávají, když máme zavřeno,“ řekla majitelka Oázy klidu Lenka Klimeš.

Ilustrační foto.
Otevření restaurací přes poledne? Nesmysl, reagují na návrh hostinští

Sopi Punsang má čtrnáctiletou dceru. Platí jí studie. Navíc se stará o rodiče. Otec je vážně nemocný a Sopi musí platit i jeho léčbu. „Jsem jediná, kdo rodinu podporuje. Na jednu stranu už bych chtěla, aby se vládní opatření rozvolnila a začali nám zase chodit zákazníci. Na druhou stranu mám ale strach z koronaviru. Kdybych onemocněla, nebudu vydělávat. Pak bych měla velký problém uživit rodinu,“ vysvětlila dvojí pohled na věc Thajka, která žije v České republice už druhým rokem.

Odloučení od rodiny 

Na život v České republice si nestěžuje. Naopak. Líbí se jí tu. „Mám více volnosti, můžu více odpočívat i nakupovat. Moc si to tu užívám. Mým velkým snem je cestování. Kdybych mohla, navštívila bych všechny evropské země,“ usmála se Sopi, která ani v těžké době neztrácí dobrou náladu.

Daně - Ilustrační foto
Odpusťte nám odvody na pojištění, volají živnostníci. Stát ale říká ne

Také Catherine Manlimos přišla do České republiky za výdělkem. „Musím platit studie dceři a synovi. Žijeme celá rodina pohromadě. Já s dětmi, matkou, babičkou, bratry a sestrami. Moje matka pobírá malou penzi. Kromě mě pracuje ještě jeden bratr a jedna sestra,“ popsala rodinnou situaci Catherine Manlimos z Filipín.

Ve své rodné zemi by si prý vydělala mnohem méně než tady. Cenou za to je odloučení od rodiny. Teď je ovšem její výdělek nejistý. Pracovat kvůli vládním nařízením nemůže. A nemůže se letos podívat ani za svou rodinou. Hranice jsou zavřené. „Děti tentokrát na Vánoce neuvidím. Když budu mít peníze, tak jim alespoň pošlu nějaké dárky,“ řekla Catherine Manlimos.

Pivovar Herold Březnice.
Pivovarníky korona ničí. Sudová piva se neprodávají a lahvová ztrátu nedoženou

Osud obou žen závisí na tom, kdy se relaxační zařízení opět otevřou. A zda vůbec „přežijí“. Žďárská Oáza klidu nabízí kromě masáží také manikůru, pedikůru a kosmetiku. S její existencí jsou spojeny i životní úděly dvou desítek zaměstnanců. Pokud se firma vyrovná se současnou situací, budou i peníze na jejich platy. A klienti masážního salonu si tak budou moci dopřát příjemný odpočinek. „Své klienty se snažíme rozmazlovat. Masáže jim děláme na míru. Naše masérky jsou i terapeutky. A zákazníkům mohou nabídnout hned několik druhů masáží,“ pochválila své zaměstnankyně Lenka Klimeš.

Zoufalá situace 

„Teď k nám zákazníci nemůžou, takže nemáme příjmy. Platit ale musíme. Nájem a ostatní věci. A musíme podpořit i naše zaměstnance. Zvláště z těch zahraničních by se ze dne na den mohli stát bezdomovci,“ dodala.

Organizátor farmářských trhů na Náplavce v Praze zrušil kvůli vládním omezením sobotní prodej.
Zavřené trhy. Farmáři utlumují výrobu, část úrody museli zaorat

Přestože situace vypadá zoufale, snaží se firma najít východisko. Pomoci jí teď mohou třeba dárkové poukazy, které si zájemci kupují buď na místě samém nebo přes internet. „Je to taková berlička pro nás. A pro naše klienty zase možnost, jak vyřešit Vánoce. Mohou koupit dárkové poukazy pro své blízké. A nebo pro sebe. Máme dárkové poukazy pro muže, pro ženy i pro děti. A také pro páry – těm nabízíme romantické masáže,“ vysvětlila Lenka Klimeš.

Pomoci mohou i jiné firmy. Třeba tak, že nakoupí dárkové poukazy svým zaměstnancům. „Lidé teď potřebují pohlazení. A úplně vypnout. A to jim můžeme dopřát,“ slíbila majitelka masážního salonu.