Se sorbetem v kornoutu se generace dnešních čtyřicátníků či padesátníků vrací zpět do dětských let, kdy z plastových nádobek ve tvaru hrací kostky vybírali jahodovou nebo meruňkovou dřeň. Smetanové krémy s příchutí povidel, sušenek různých druhů či klasiky v podobě ořechů, čokolády i vanilky, se rozpouštějí na jazyku a vychutnávání studené dobroty se Strážného stojí za krátkou procházku po okolí.
Stanislav Žák vzpomíná, že první pokusy o zmrzlinu zkoušel už jako malý kluk u babičky ve Chvalšinách. Výroba zmrzliny se mu stala nejen koníčkem, ale také zaměstnáním. Při pohledu na zmrzlináře ze Strážného ve chvíli, kdy nabírá zmrzlinu do kornoutu, to vypadá jakoby se s ní mazlil.

V denní nabídce jeho zákazníci najdou přes dvacet druhů. Do gelaterie zavítají hlavně turisté, kteří objevují Šumavu. Vyžadují to, co je zaujalo a neexperimentují. V denní nabídce si tak každý najde to, co hledá. Inspirací jsou mu jeho zákazníci. Recepty na výrobu krémů a sorbetů si hýčká, vše vyrábí vlastníma rukama.
K hledání názvů nových druhů využívá komunikaci s se zákazníky. „Například jsem zkaramelizoval mandličky a přidal je do zmrzlinového krému bílý řecký jogurt. Přišla kamarádka, velmi náročná zákaznice a já čekal na její reakci. Když jsem viděl její blažený výraz ve tváři a bylo mi okamžitě jasné, že jsem vytvořil gelato Crema Edmundo, protože sir Edmund Hillary také dosáhl vrcholu a já si připadal jako Tenzing,“ popisuje.
Jemné a vyvážené chutě
Zmrzlinové chutě vymýšlí tak, aby to mělo logiku. „Zásadně odmítám klobásovou, gulášovou a podobné nesmysly. Proto hledám inspiraci v různých druzích sušenek, zákusků, nápojů tak, abych vše povýšil na gastronomický zážitek dané chuti,“ vysvětluje

.
Tvrdí, že v jednoduchosti je síla a sám má nejraději jednoduché, dokonalé, vyvážené a jemné krémy. Takový nabízí pod názvem Francie (Creme Fraiche). „To je podle mě naprostá dokonalost. Mimochodem v tomto krému je skryta chuť nanuka Míši z mého dětství, kterou mu vzali. Lidé to milují,“ uzavírá.
Gelaterii Strážný milovníci zmrzliny najdou uprostřed vesničky hned naproti kašně, otevřeno je od pondělí do neděle v od 11 do 19 hodin.