Na jídelním lístku restaurace v Karviné jsou například holubky, goja, pašvare neboli uzená žebra, pečený bůček, pravý cikánský guláš s chlebem, různé variace halušek a mnohé další. V nabídce je také degustační prkénko, kde je více jídel a zákazník si může vybrat, které jídlo si dá.

Na čem si majitelka karvinského podniku zakládá, jsou čerstvě připravované pokrmy. „Zakládám si na čerstvosti, takže vařím denně,“ zdůrazňuje pro Deník Karin Ferencová, která inspiraci a recepty čerpá od žen z rodiny, ale také z knížek s recepty.

„Nejvíc ale od mojí maminky. Ta vždycky říkala: Když máš v kuchyni mouku, sádlo, brambory, vždycky uvaříš. Bylo nás devět dětí a všechny nás vždycky dobře nakrmila,“ vzpomíná na maminku žena, která patří ke známému karvinskému romskému rodu Ferencových. Přiznává, že vařit byl vždycky její sen. A zvlášť romská jídla. „Chci lidem ukázat, jak dobrá je romská kuchyně,“ říká.

Recepty od maminky

V jejím podniku se nepodává polední menu, jako v jiných restauracích ve městě. Do Severky, což je tradiční podnik na sídlišti Hranice v Karviné, byť to v minulosti byla jen pivnice, prý hosté chodí v pozdějších odpoledních hodinách.

A protože každé jídlo se připravuje čerstvé, po objednávce, majitelka podniku preferuje telefonické objednání. Stačí hodinu dvě předem. „To je ideální, já začnu vařit tak, abych mělo uvařeno a mohla podávat přesně ve chvíli, kdy host dorazí nebo krátce poté. Lidé tak nemusí na jídlo dlouho čekat,“ vysvětluje kuchařka.

Lásku k vaření získala Karin Ferencová už v dětství. I proto je práce v kuchyni stále jejím koníčkem. Když byla v roce 2015 hostem Dobrého rána České televize, pokrmy z romské kuchyně zde připravovala spolu s moderátorem Richardem Samkem.

Rom Rest Severka v Karviné má otevřeno teprve krátce. Provozní, výčepní, kuchařka i uklízečka v jedné osobě zatím kuchyni zvládá sama. Se servisem jí odpoledne pomáhá dcera. Karin Ferencová ale věří, že se podnik rozjede, a proto plánuje přijmout další lidi, zkušené i mladé nováčky, kteří by získávali v gastronomii zkušenosti.

Jezdí i lidé odjinud

Na hodnocení je ještě brzy, ale majitelku nového karvinského romského těší reakce na facebookovém profilu restaurace (FB.com/RomRestSeverka), kam ti, kdo už v Severce ochutnali, sdělují své dojmy.

„Musím přiznat, že mě ty reakce těší a nabíjejí do další práce. Zároveň mě mile překvapilo, že se o nás dozvěděli nejen místní Romové, ale přijeli už třeba z Orlové nebo včera tu byla dvojice až z Nového Jičína. Ochutnali od každého jídla něco a tak se najedli, že si zbytek odvezli domů v balíčku,“ pochvaluje si Karin Ferencová.