Za nápadem byla podle slov absolventa ústecké Univerzity J. E. Purkyně nejdříve rozsáhlá rešerše a výzkum. „Našel jsem o tomto lepidle zmínku v literatuře, ovšem bez nějakého návodu na přípravu, výrobu a další specifika. Začal jsem tedy experimentovat a po mnoha pokusech jsem se dobral k funkčnímu řešení,“ říká dnes.

Tato metoda je zajímavější než klasická výroba především díky minimu prostředků, které jsou pro ni potřeba. Nábytek je vyroben jen z rýže a dřeva, a protože jde o přírodě velice blízkou techniku, je zdraví nezávadná. Navíc ji zvládne každý, bez závislosti na velkém průmyslu.

Designér Jakub Pollág: Sklo mne fascinuje, je to úplně specifický materiál. Říká se, že není v tuhém stadiu, ale v kapalném, přitom teče tak strašně pomalu, že to nikdo nemůže vidět.
Bar, litinový otvírák nebo sklenice na whisky: novinky od zeitgeist.limited

„Není však dokonalá a nehodí se na každé použití. Určitě nemůže mít ambice nahradit stávající konvenční lepidla. Ale všem jejím slabinám jde předejít dobrým návrhem designu výrobku.“

Tím, že Filip pochází z rodiny truhláře, získal určitou výhodu, a jeho první profesní krůčky tak mají reálný základ. „Cítím, že mě to hodně utvářelo a pomohlo mi to v technické zdatnosti. Pořád zkoumám, jak se věci dají vyrobit nebo jejich výrobu zdokonalit. Nesnáším slovo nejde. Vždy se dá najít řešení, jen je potřeba zahodit předsudky a konvence,“ míní.

Podnikat v oboru přesto nehodlá

Dřevo je podle Filipa úžasný materiál. „V celém vesmíru je ho méně než diamantů. Má unikátní vlastnosti a my jsme s ním jako lidský druh pevně spjati i proto, že naše první nástroje byly dřevěné. Dřevo mě nepřestává fascinovat a pořád mě učí něco nového,“ vyznává se.

Známý kuchař Marcel Ihnačák má restauraci v Mikulově a od loňska i v Lednici.
V žádném jídle by neměla chybět bylinka, tvrdí známý kuchař Marcel Ihnačák

Pokud jde o lepidlo, vše si připravuje sám. Nejlepší je prý rýže na sushi, protože má hodně škrobu. Důležitý je však způsob přípravy, který vyžaduje um a zkušenost. Filip nakonec upustil od myšlenky pokračovat v této technice formou start-upu, a rozjet tak třeba podnikání. „Jsem designér, v této profesi jsem dobrý, a hlavně mě baví. Větší smysl mi dává věnovat svůj čas rozvoji mých dovedností a znalostí. Lepidlo plánujeme využít při workshopech pro děti. Máme nápady na mnoho produktů, na které se dá použít. K věcem, které člověk vyrobí vlastníma rukama, má silnější a vřelejší vztah.“

Ekologie je důležitá

„Rád se inspiruji přírodou, její procesy jsou dokonalé. Neexistuje v ní odpad, dokáže fungovat cirkulárně, vše má ověřené evolučním vývojem. Příroda tu bude i bez nás, my bez ní nebudeme.“

Nyní má Flip na stole další projekty. „Třeba překližkové křeslo Li pracuje s myšlenkou využití odpadního ligninu z průmyslových procesů.“