Jak se nápad zrodil, objasnila Kateřina Gazdačko: „Se sestrami jsme se často scházely u kávy. Dumaly jsme, co podniknout. Jednou jsem Lence navrhla, že by mohla začít vyrábět své oblíbené pasty, kterými obdarovává blízké. Jenže ona na to, ať do toho jdu s ní. A tak se stalo. Pak se k nám přidala i sestra Anička. Ta se ale po krátké době vydala jinou cestou, kam ji to více táhlo. Proto v dalším podnikání dnes pokračuji já se sestrou Lenkou.“

V osvědčené receptuře Bujónky se podle paní Kateřiny ani za léta nic nezměnilo. „Stále jde o pastu, jež významně šetří čas při vaření. Je vyrobena z velmi kvalitních surovin. Na kvalitě surovin si zakládáme,“ upozornila.

Václav Šmerda vařil i pro řadu slavných strávníků, jsou mezi nimi i tři čeští prezidenti. Na snímku s Václavem Klausem
Mistr kuchař vařil prezidentům i králi. Jídlo musí mít smysl, říká Václav Šmerda

K výrobě Bujónky používají maso od regionálních farmářů – například maso z Ekofarmy Bošina a z Farmy rodiny Němcovy. Proti původním pěti základním druhům dnes už vyrábějí v Bujónce přes desítku druhů. Kromě klasické hovězí, kuřecí, zeleninové či houbové Bujónky je v prodeji i například česnekovo-dýňová nebo pečená paprika s chilli.

Začátky byly komplikované

Zavedení jména firmy a značky na trh si vyžádalo usilovnou mravenčí práci. „Uváděly jsme na trh nový výrobek, který do té doby na trhu vůbec nebyl. Navíc nebyl známý, a nebylo jej tedy s čím porovnávat,“ přiblížila tehdejší situaci Kateřina Gazdačko s poznámkou, že její sestra Lenka Vlasáková nejméně rok objížděla týden co týden obchody po celé České republice, ale i na Slovensku.

Sada Bujónek KLASIKSada Bujónek KLASIKZdroj: se svolením firmy Bujónka

„Na prodejnách Bujónku osobně představovala. Jezdily jsme i na farmářské trhy a jarmarky, kde jsme Bujónku nabízely,“ líčila. Přestože v začátku zavedly e-shop, prošlapání cesty osobního prodeje považuje paní Kateřina za rozhodující. „I když to bylo hodně náročné, hodně nám to pomohlo,“ konstatovala přesvědčivě.

Dnes je Bujónka na trhu úspěšnou firmou. Svými produkty pokrývá celou ČR i Slovensko, prodává je v síti různých prodejen, řetězců a kromě firemního e-shopu i na e-shopech velkých marketů. Přede dvěma roky firma přestěhovala svoji výrobu do areálu v průmyslové zóně na okraji Kyjova, v současnosti má pět stálých zaměstnanců.

Mají vlastní knihu receptů

Po jedné ze sérií televizní soutěže MasterChef Česko začala Bujónka spolupracovat se dvěma finalisty soutěže – Viki a Pepou. „Viki je navíc rovněž rodačka z Kyjova. Všichni jsme dali hlavy dohromady a výsledkem je vydaná kniha receptů s Bujónkou,“ zmínila Kateřina Gazdačko.

Srdce hvězdného šéfkuchaře Ludwiga Westermaira dotlouklo
Definitivní konec oblíbené restaurace. Rakouský kuchař Westermair zemřel

A její oblíbený recept? Nejčastěji prý používá Bujónku jako základ polévek.

„Nějaký zbytek zeleniny v lednici vždycky najdu. Nastrouhám ji a přidám k povaření do vody s rozmíchanou Bujónkou. Používám Bujónku i na grilování – pomažu jí kousky cukety nebo masa a už nemusím solit ani kořenit. A pak náš výrobek používám všude tam, kde je v receptu uvedeno: přidejte litr zeleninového či masového vývaru. Smíchám pastu s litrem vody a vývar je expresně připraven,“ dodala.