Do výroby sýrů se Petr Vašenka pustil doma v kuchyni už před více než osmi lety. Zkoušel různé druhy mléka, pracovní postupy i receptury a inspiraci čerpal také při výletech v tuzemsku i zahraničí.

„Čtyři roky jsem se to učil. Nakonec to došlo tak daleko, že jsem výrobě sýrů úplně propadl. Doslova mě to chytlo a bez sýrů už to prostě nešlo dál, je to můj velký koníček. Od pondělí do pátku pracuji pro obec a o víkendech se věnuji výrobě a prodeji,“ vzpomněl nadšený sýrař.

Letos v březnu prezentovala firma své výrobky v Kataru. Její ekologický půdní prostředek vyvinutý a vyráběný v Česku zlepšuje vitalitu rostlin, mimo jiné podporuje klíčivost, zakořenění a rozvoj kořenového systému
Zadrží vodu v půdě. Speciální ekologický produkt brněnské firmy dobývá svět

Sen o vlastní provozovně si splnil teprve letos na jaře, a aby mohl živnost provozovat, absolvoval v loňském roce odborný kurz. Díky tomu získal novou profesní kvalifikaci hned ve dvou oborech – mlékař i sýrař. „Po letech jsem se vrátil do školních lavic a pronikal do tajů obou oborů. Postupně jsem ve volných chvílích budoval novou výrobnu, kde od února pomalu rozjíždím vlastní sýrárnu,“ vysvětlil Petr Vašenka.

Nadšený sýrař Petr Vašenka si výrobnu otevřel na místní faře.Nadšený sýrař Petr Vašenka si výrobnu otevřel na místní fařeZdroj: Deník/Magda Vránová

Velmi si zakládá na tom, že používá lokální suroviny a vyhýbá se přídavným látkám a jakékoli chemii. Na začátku všeho byla podle jeho slov zvědavost, jestli je dnes ještě vůbec možné vyrobit kvalitní sýr jen z několika přírodních surovin.

Vše je z místních zdrojů

„Zjistil jsem, že to jde. Odebírám mléko z farmy v Loučanech a na proplachování sýrového zrna používám velmi kvalitní vodu z lázeňského pramene. Vodu z vodovodu mám na mytí vybavení potřebného při výrobě. Do sýrů přidávám jen sůl a lehce je dochutím bylinkami nebo kořením,“ popsal majitel sýrárny.

Své produkty vyrábí také na zakázku například na farmářské trhy nebo větší akce, rodinné oslavy či svatební hostiny. Běžně má v nabídce šest až sedm druhů, například smetanové sýry, ale i sýr balkánského typu nebo brynzu.

Karel Vyjídáček práci miluje. Dělá ji s láskou
Lidí pod obraz měl dost, pustil se do pedikúry. Muž používá i včelí produkty

„Nejde mi o co nejširší sortiment, ale o kvalitu. Vyrábím lokální sýry, které jsou specifické přímo pro Slatinice. Věřím, že zákazník kvalitu pozná a rád si vychutná přírodní produkt. Prodej probíhá takzvaně ze dvora, zákazníci si informace o tom, kdy je stánek u sýrárny otevřený, mohou najít na sociálních sítích,“ dodal Petr Vašenka.