Víte, co patří mezi nejzdravější potraviny? Znáte hummus (pokrm z cizrny) a kimchi (korejské národní jídlo)? Právě do těchto potravin se zamiloval Štěpán Hodač při svých cestách. Sám o sobě říká, že je vesničanem z Průhonic. Ale ani to mu nezabránilo v tom, aby vystudoval práva a začal se věnovat své kariéře.

Zlom v jeho životě nastal v okamžiku, kdy objevil svět meditací a osobního rozvoje. Díky tomu si uvědomil, že ho práce právníka dostatečně nenaplňuje. Zásadní pro něj byla cesta po Blízkém východě, kde ochutnal hummus a okamžitě se do něj zamiloval. Po návratu ho začal doma vařit, dával ho ochutnávat kamarádům a když si uvědomil jakou radost jim krabička hummusu dělá, najednou se zrodila myšlenka, že ho bude vyrábět. A rozhodl se dělat ten nejlepší hummus, tím nejpřirozenějším způsobem, jak to jen jde.

Několik měsíců věnovali ladění té nejlepší receptury, kombinovaly ty nejlepší poměry ingrediencí na základě tradičních postupů, jen přírodních surovin, bez přidávání konzervantů a dalších zbytečností.„Mojí nejvýraznější charakteristickou vlastností je tvrdohlavost, když se pro něco rozhodnu tak za tím jdu, což je super pokud se rozhoduju správně,“ vypráví Štěpán Hodač. „Ale jinak je to náročná vlastnost. Synátor ji zdědil po mně a když se rozhodne, že na odrážedle projede louží, tak jí projede. Je to pěkné zrcadlo,“ popisuje s úsměvem.

Životní motto Štěpána Hodače je „když se chce, tak to jde“. Posledních deset let žije pro svoji společnost I love Hummus. Ve středočeských Všechlapech, nedaleko Vlašimi vyrábí nejlepší hummus a kimchi. A když říká nejlepší, tak to myslí vážně. „Náš hummus je z šesti ingrediencí: cizrna, sezamová pasta, extra panenský olivový olej, citronová šťáva, mořská sůl a koření. Cizrnu vaříme v páře a zpracováváme, jako byste si hummus vyráběli doma. Mixujeme ho tak, aby zůstal trochu hrubý, což prospívá jak chuti, tak trávení,“ dodává Štěpán Hodač.

Firmu, která vyrábí zdravé potraviny vybudoval na zelené louce, byla to dřina a stálo to spoustu úsilí, energie a času. Své o tom ví také jeho manželka Tereza, která potvrzuje, že Štěpán svojí prací opravdu žije a občas to s ním není jednoduché.

Pracovní život jim samozřejmě ovlivnila i vládní opatření a karanténa. Na jaře byly skoro dva měsíce na homeoffice a nyní několik posledních týdnů také. Najednou odpadl osobní kontakt s lidmi, schůzky, prezentace, seznamování se s jinými obchodními kulturami v zahraničí a nyní žádná z těchto aktivit v současné době není možná a asi nějakou dobu ještě nebude. V online prostředí se naučili rychle fungovat a pravidelné meetingy přesunuli na video konference. „Doma se samozřejmě cítím, jak zvíře v kleci a není se mnou k vydržení. Doufám, že se rychle naučíme covid zvládat tak abychom mohli žít normálně a lockdown nebyl nutný,“ říká Štěpán.

Ale jak se říká vše špatné, je pro něco dobré. Dnes si mnohem více užívá společných chvilek s manželkou a synem. Štěpánovou největší zálibou je sport. Jako dítě dělal atletiku a také se dlouhá léta věnoval squashi. A i když mu v poslední době mnoho času na sport nezbývá, nyní nejčastěji běhá s kočárkem, ve kterém vozí svého dvouletého syna. „Za tyto okamžiky jsem moc rád, protože tenhle jeho čas se už nikdy nevrátí, takže je to pro mě také malé osobní štěstí v téhle nešťastné době,“ shrnuje Štěpán Hodač.

Recept: KIMCHI POLÉVKA S TEMPECHEM

Kimchi polévka s tempehem.Zdroj: archiv firmy I love HummusCo budeme potřebovat:
2 lžíce oleje, zeleninový vývar, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, kousek petržele a celeru, 2 jarní cibulky a mini kapustičky, 2 lístky bobkového listu, 3 kuličky nového koření, polovinu batátu, Kimchi, tempeh, bílý pepř a himalájská sůl

Příprava polévky:
Na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, česnek a poté zarestujeme kořenovou zeleninu. Přidáme koření a necháme spojit chutě. Poté přidáme nakrájený tempeh, lehce orestujeme a přidáme jarní cibulku. Jako další krok je přidání Kimchi, které promícháme s ostatními surovinami a zalijeme zeleninovým vývarem. Přidáme očištěné mini kapustičky společně s nakrájenými batáty. Cca 20 minut provaříme a dochutíme podle chuti solí a pepřem. Před servírováním můžeme ozdobit jarní cibulkou a sezamovými semínky.