Vrcholí přípravy na další díl nové atrakce, kterou si zdejší zaměstnanci vymysleli pro návštěvníky. Tou atrakcí je improvizovaný orloj, jímž osazenstvo Libušína baví turisty přes dvojici výdejních okének. Servírky, kuchaři a další členové pracovního týmu se v nich střídají stejně jako apoštolové ve skutečném orloji na Staroměstském náměstí.

Vypadá to jako orloj, bude to orloj

„Byl to úplně spontánní nápad. Stáli jsme u toho okna a někdo řekl: to vypadá, jako orloj. Proč tedy neudělat orloj,“ usmívá se Jakub Nykl. Myšlenka se hned ujala a vtipné provedení rychle získalo na oblibě.

Pracovní tým Libušína takto turisty na Pustevnách baví už čtvrtý víkend. Vždy v sobotu a neděli v pravé poledne. Lidé už o nové atrakci vědí, těší se na ni a někteří se dokonce dopředu telefonicky ptají, jestli se opět uskuteční.

„Je to milé a vtipné. Přečetla jsem si o tom někde na facebooku a chtěla jsem to vidět na vlastní oči. Tak jsme si udělali výlet,“ říká Pavla Benešová, kterou od návštěvy Pusteven neodradilo ani sobotní sychravé počasí.

Do Beskyd pro knedlík

Dalším lákadlem je pak skvělá místní kuchyně. I ta už si získala jméno.

„Doma si ze mě kluci utahují, že na Pustevny jezdíme jen kvůli knedlíkům,“ usmívá se Barbora z Ostravy, která nedá dopustit na zdejší borůvkový knedlík s máslem a cukrem.

„Dávám si ho pokaždé, když tady jsme. Je opravdu výborný, nikde jinde jsem lepší nejedla,“ dodává Barbora, jež do Beskyd pravidelně vyráží se synem a manželem.

Na domácí kuchyni si na Libušíně zakládají. „Zaměřujeme se na tradiční valašská jídla zásadně jen z čerstvých surovin. Pečeme si také vlastní chleba,“ prozrazuje odpovědný vedoucí Jakub Nykl.

Prodej domácích jídel a dalšího občerstvení přes výdejní okénko, o víkendech navíc zpestřený o netradiční orloj, je v současné situaci to jediné, co může Libušín na Pustevnách nabídnout.

Dopady pandemie kompenzuje částečně otevřené okénko

Obnovená národní kulturní památka se slavnostně otevírala vloni v polovině letních prázdnin nejprve formou organizovaných prohlídek.

Nový provozovatel, společnost Beskydy 4 all, podepsala smlouvu na provozování restaurace Libušín a ubytování na sousední Maměnce v srpnu.

„S otevřením jsme nechtěli spěchat, pečlivě jsme vybírali tým. Otevřeli jsme prvního října. Za čtrnáct dní už jsme ale bohužel zase zavírali. Ještě jednou, na patnáct dní, jsme pak mohli otevřít v prosinci,“ připomíná Jakub Nykl.

Stejně jako na ostatní gastro zařízení i na Libušín dopadla vládní omezení spojená s pandemií onemocnění Covid-19. Otevřít alespoň okénko s občerstvením bylo jedinou možností, jak alespoň částečně kompenzovat ztráty, které uzavření provozu nese.

„V žádném případě nechceme dehonestovat Libušín na pouhé výdajové okno, ale teď jej máme, protože jsme nic jiného ani udělat nemohli. Máme třináct zaměstnanců, kteří za současnou situaci nemůžou a které potřebujeme uživit. Zatím se jich současná situace nedotkla, jsme schopni držet jejich plné výplaty,“ říká Nykl.

V tomto směru využil provozovatel pomoci od státu ve formě mzdových náhrad, na programy Covid – Gastro či Covid – Ubytování už ale nedosáhl.