Tajemné uličky se objevují tam, kde nikdy nebyly, tramvaje zastavují ve zcela nových zastávkách s podivnými jmény, nečekané postavy se objevují tam, kde je nikdo nečeká, k tomu tu sněží papír a krysy se mění ve stíny. A to vše sleduje čtveřice studentů zdejší univerzity. Tak začíná debutový román Kaziměsti talentovaného Martina Bečana, který patří k nejmladší autorské generaci (ročník 1992!).

Mladý autor se pustil do odvážného úkolu a čtenáře zavádí do světa schovaného za tím naším, obyčejným. Pro město Nikde (jak se onen svět jmenuje) vymýšlí nová pravidla, nové možnosti, ale také nová úskalí a nebezpečí pro čtveřici svérázných hrdinů. Ti jsou zprvu utajeným světem pohlceni. Jejich okouzlení však netrvá dlouho.

Z akce Noc divadel 2016
Noc divadel popáté zapojí divadla z celé ČR, cílí na mladé

Ukazuje se, že město je nakaženo nemocí, která se šíří jako rakovina. Město umírá, ulice zarůstají do země a i čtveřice přátel se začíná měnit. Stejně jako mnozí lidé před nimi, kteří se v Nikde rozhodli žít. Květiny ve vousech a ňadra porostlá šupinami jsou jen zlomkem toho, co je čeká. Podaří se Lazarovi a jeho přátelům zachránit město a tím i sebe samotné, nebo se všichni doslova utopí ve svých vlastních starostech?

Bečan si v žánru městské fantasy počíná zkušeně. Zjevně má načteny velikány žánru, jakým je Neil Gaiman, a nesnaží se čtenáře pouze fascinovat bizarními nápady. Stejně důležitými jsou také psychologie hrdinů, chemie mezi nimi. A zapomenout bychom neměli ani na odvahu situovat děj nikoli do provařené Prahy, ale do Olomouce, kterou jistě mnozí čtenáři poznají.

Kaziměsti se povedli a jsou rozhodně dobrou zprávou o ambicích mladých českých tvůrců.