Stovky jak pochvalných, tak nenávistných názorů a komentářů plní sociální sítě. Všechny mají společný terč – hejno andělských sošek v centru Hradce.

„Rádi píšem na cizí zeď a další jed plodí další jed.“ To, co se zpívá v jedné populární písničce, se nyní dá vztáhnout i na Hradec. Na sociálních sítích totiž lidé začali, mnohdy až s lehkým nádechem hysterie, komentovat výtvarné dílo v podobě 3D tištěných andělů, kteří jsou rozvěšeni nad částí Panské ulice.

Andělské dílo doplňuje tradiční festival betlémů pořádaný Muzeem Jindřichohradecka. „Betlémy mají v Jindřichově Hradci tradici už od 16. století a my na ni chceme navázat, ale kromě tradičních řezbářů a betlémářů se snažíme představit i současné umělce ve spojení s technologiemi 21. století,“ uvedla autorka projektu Marie Hazuková.

Část komentujících anděly přirovnává k hororovým zjevením, strašidlům, upírům nebo mozkomorům z příběhů o Harry Potterovi, jiní je zase naopak hájí a chválí s tím, že Hradec konečně ožívá něčím novým.

Na festival betlémů, jehož jsou andělé z dílny skupiny PETMAT tvořící z plastu součástí, přispěla pořádajícímu Muzeu Jindřichohradecka místní radnice. Radní města (ještě v předvolebním složení) také na základě muzejní žádosti schválili instalaci a ukotvení těchto výtvarných děl na veřejné osvětlení a na ty budovy v Panské, které jsou v majetku města. O podobě díla ovšem nerozhodovali.

Co k celé věci říká starosta města Stanislav Mrvka? „Je to druh umění. Pokud byl ten projekt schválený, tak by se měl uskutečnit. Že se to někomu líbí a jinému ne, to je pro Hradečáky typické, tady není nikdo neutrální. Sám kvůli tomu nebudu nikomu nadávat. Možná by to v době adventu chtělo více nadhledu a méně nenávisti,“ řekl.

Vyjádření Muzea Jindřichohradecka:Sousoší Paralelní svět andělů v Panské ulici je součástí třetího ročníku festivalu betlémů Jindřichohradecké JINoHRÁtky aneb Dejte děti do jeslí. Hlavním organizátorem je Muzeum Jindřichohradecka. Celkové náklady na dvoudenní festival (sochy andělů, betlém v životní velikosti, řezbáře, betlemáře, dílny pro děti atd.) se pohybují kolem půl milionu korun, které jsou financované z různých zdrojů. Město každoročně přispívá z rozpočtu 150 tisíci korunami, letos navíc muzeum získalo 50 tisíc korun z nadačního fondu města.

Na vzniku sousoší Paralelní svět andělů se podílela více než stovka lidí. Muzeum na něm spolupracovalo se skupinou PETMAT, z.ú. a s českobudějovickým sochařem Michalem Trpákem. Zapojilo se také více než 70 dobrovolných tiskařů. Michal Trpák byl osloven proto, že má dlouholeté zkušenosti s instalací soch ve veřejném prostoru – 11 let pořádá festival Umění ve městě v Českých Budějovicích.

Michal Trpák vytvořil celkem devět různých figur, které se poté naskenovaly 3D skenerem a v počítači upravily. Inspiroval se myšlenkou, že andělem může být každý z nás. Andělům proto dodal křídla podobná, jako má tzv. wingsuit, s jehož pomocí mohou lidé létat.

Ze skenů soch si pak mohli dobrovolní tiskaři na speciální webové stránce vybrat jednotlivé díly či celé sochy, které chtějí vytisknout na 3D tiskárnách. Celkem takto vzniklo 18 různých soch. Při tisku se zároveň otestoval zcela nový český materiál z recyklovaného plastu, který dosud není v prodeji. Ještě před rokem se tisklo z materiálu argentinského. Sousoší má tedy i další rozměr při testování nového materiálu, který podporuje recyklaci. Sochy budou v Panské ulici do 6. ledna, pak z veřejného prostoru zase zmizí.