Společně s ní přišli uctít Antonína Kalinu také náměstek hejtmana kraje Vysočina Pavel Pacal a ředitelka Městského kulturního střediska Třebíč Jaromíra Hanáčková. Váženou návštěvou ceremoniálu pak byl tajemník federace židovských obcí v České republice Tomáš Kraus.

Anděla, který ode dnešního dne patří Antonínu Kalinovi, vytvořily děti s pomocí galeristky Heleny Vaculíkové. „Jmenuje se Antonín, ale my mu s dětmi říkáme domácky Toníček,“ řekla Vaculíková. K vidění bude v pamětní síni Antonína Kaliny vedle Zadní synagogy. Viset by měl symbolicky nade dveřmi.

Zámek v Náměšti nad Oslavou si prezident Edvard Beneš vybral za své letní sídlo. Návštěvníci dodnes mohou procházet jeho pracovnou a reprezentačními prostorami. Jiné místnosti, které kvůli pobytu prezidenta na zámku v létech 1946 a 1947 vznikly, přístupné
OBRAZEM: Po prezidentu Benešovi zbyla v Náměšti unikátní kuchyně

Nápad předávat Anděly pro lepší svět přitom nepochází z hlavy žádného dospělého. „S nápadem oceňovat významné osoby, které se zasloužily o lepší svět, přišel v roce 2010 jeden šestiletý chlapec, který působí v naší školičce. Myslím, že to jednou bude velký filozof,“ prozradila Vaculíková.

Do budoucna by se měla pamětní síň zachránce židovských děti rozrůst. „Postupně se nám daří získávat další a další materiály. Do budoucna by měly přibýt další dvě místnosti, které by navazovaly na expozici pamětní síně,“ sdělil Pacal. V síních návštěvníci nahlédnou do osudů sedmi nejznámějších zachráněných dětí Antonínem Kalinou. 

IVANA ŘÍHOVÁ

Pamětní síň Antonína Kaliny.
Antonín Kalina vyvedl děti z buchenwaldského pekla