Po zavedení nového systému parkování v Brně je parkoviště P+R u Ústředního hřbitova denně plné. Lidé přijíždějící o Dušičkách místo v blízkosti vchodu hledají jen těžko. „Na parkovišti stojí lidi z kanceláří. Problému se ještě budu věnovat,“ potvrdila ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

Město speciální opatření, jenž by hledání stání lidem jdoucím na hřbitov ulehčila, nyní neplánuje. „Do budoucna se ale počítá s přenastavením cen na parkovišti,“ uvedl Radek Štěpánek z tiskového střediska magistrátu.

Zaplněné parkoviště systému P+R u brněnského Ústředního hřbitova.
Parkoviště u Ústředního hřbitova: plné aut už i mimo období dušiček

Lidé mohou k cestě na hřbitov využít hromadnou dopravu. „Dopravní podnik posílil spoje tramvaje linky 5,“ poznamenal Štěpánek. Dopravu u hřbitovů budou v případě potřeby řídit policisté.

Návštěvu hrobů ale může lidem zhatit počasí. V úterý byly brněnské hřbitovy kvůli silnému větru a riziku padání větví uzavřené a vedení hřbitovů upozorňuje, že je v případě špatného počasí zavře opět. „Pokud meteorologové vydají výstrahu, hřbitovy nechám zavřít. Bezpečnost návštěvníků je na prvním místě,“ ujistila Říhová.

Ilustrační foto.
Dušičky bez hřbitovů? Ano, když bude vítr

Návštěva hřbitova
- Parkování u Ústředního hřbitova je letos velký problém.
- Lidé ale mohou využít posílenou tramvajovou linku 5.
- Dopravu u hřbitova budou řídit policisté. Se strážníky budou hřbitovy i střežit.
- Lidé by si i tak měli dávat pozor na věci.

Kromě tisíců návštěvníků v dušičkovém období zaplní brněnské hřbitovy i zvýšený počet policistů a strážníků. „Ústřední hřbitov je pod nepřetržitým dohledem. V noci jej hlídají i psovodi a hlídky vybavené dalekohledy pro noční vidění. Na hřbitově je nainstalovaný kamerový systém,“ popsal opatření mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Noční dohled městské policie už v noci na čtvrtek pomohl. Před čtvrtou hodinou ráno si hlídka při kontrole Ústředního hřbitova všimla počínajícího požáru. Na několika hrobech vzplanuly věnce pravděpodobně od zapálené svíčky a na více místech se vznítila i vrstva jehličí. Strážníci přivolali hasiče a ti stihli dostat oheň pod kontrolu dřív, než se mohly plameny rozšířit do okolí.

Na zásah se podívejte zde:

Zdroj: Městská policie Brno

Lidé by ale stále měli zůstat obezřetní. „Upozorňujeme je, aby při úpravě hrobů měli věci pod dohledem. Zloději mohou využít jejich nepozornosti,“ zmínil David Chaloupka z oddělení tisku a prevence jihomoravského policejního ředitelství.

Rezidentní parkování v Brně nově funguje v dalších třech částech města.
Modré zóny zaplavily další části Brna. Spuštění systému předcházela hádka

Zloději využívají ke krádežím také různé triky. „V minulých letech třeba zapalovali věnce, a když je šli lidé hasit, vzali jim věci,“ zmínil Ghanem.

Lidé by podle něj navíc měli krádež co nejdříve ohlásit. Vzrůstá tak šance, že hlídky zloděje dopadnou.

Hokejista Komety Brno Peter Mueller.
Hvězda Komety Mueller jezdí po Brně šalinou. Snažím se zapadnout, popisuje