Dvaatřicetiletý Ondřej z Olomouce byl podle svých kamarádů přítel do nepohody a do posledního okamžiku velmi pozitivní člověk, který rád všem pomáhal. Během života stihl více než osmdesátkrát darovat krevní plazmu, chtěl se také stát dárcem kostní dřeně.

Vydařená díla živočichů jsou k vidění pod mostem v brněnských Bohunicích a ve Starém Lískovci.
OBRAZEM: Mosty v Brně ožily. Lidé pod nimi vídají obří ryby a kosatku

„Jeho život byla jedna velká jízda plná srdečného smíchu, který rozdával na potkání. Byl to talentovaný kuchař s velkými plány do budoucnosti, jeho životním snem bylo stát se otcem. Nikdy nezapomeneme na tu hromadu lásky v jeho očích, když držel malou Elizabeth v náručí,“ vzpomněla kamarádka Zuzana Dočkalová.

Fatální zranění při sportu

Vážný úraz se Ondřejovi stal jen pár týdnů poté, co se stal otcem. Během rozcvičky před házenkářským zápasem na něj spadla těžká branka a utrpěl poranění hlavy. Zachránit ho pak bohužel nedokázali ani lékaři, kteří ho s vidinou lepšího konce na několik dnů uvedli do umělého spánku.

Zraněním Ondřej podlehl na svátek svatého Václava a mladá rodina se tak ze dne na den ocitla bez manžela a táty.

Zelené ostrůvky na hladině druhé nádrže jablonecké přehrady Mšeno pomáhají čistit vodu.
Republikový unikát. V jablonecké přehradě čistí vodu travnaté ostrůvky

Pomoci se jí teď ze všech sil snaží všichni přátelé a kamarádi. „Sbírku jsme vytvořili, abychom si v této beznadějné životní situaci nepřipadali tak bezmocně. Abychom pro Ondrovy holky mohli alespoň něco udělat. Výtěžek bude použit především pro zajištění malé Elinky, na běžné potřeby jako jsou plenky, oblečení nebo vybavení do dětského pokojíčku. Ačkoliv jim peníze Ondru nevrátí, pomohou rodině s vyřešením existenčních otázek. Budou je moci využít také na spoření, bydlení či pokrytí nečekaných výdajů,“ popsala hlavní organizátorka sbírky Zuzana Dočkalová.

Během několika dnů se do dobročinné sbírky na platformě Donio zapojila více než tisícovka dobrovolných dárců, dohromady už na pomoc mladé rodině poslali téměř dva miliony korun. Přispět je možné až do prosince na webu Donio ZDE.