A s pravidelností také v umístění obsazuje přední příčky. Před měsícem zaujal na světovém šampionátu ve stavbách uměleckých motocyklů AMD World championship v Kolíně nad Rýnem.

Do soutěže přihlásil motocyklový koncept Kettenrad, s nímž už získal bronz na MČR a páté místo v evropské soutěži. Na světovém klání v Kolíně mezi 109 exponáty z 23 zemí světa i tentokrát zaujal. A to se Tomáš Pitlík rozmýšlel, zda se vůbec do souboje pustí.

Jeho devizami byly odvážný nápad, originální konstrukční řešení a zcela odlišné postupy realizace, při níž prakticky celý stroj se všemi komponenty vytvořil výhradně pomocí ručního nářadí. Zajímavé je i spojení s vltavotýnským výtvarníkem Ladislavem Hodným mladším, jenž se mu postaral o originální a ve světě dosud neaplikovanou výzdobu komponentů taveným stříbrem.

„Myslím, že právě tento výrazný prvek společně s velmi neobvyklou konstrukcí, kdy má motocykl poháněné přední kolo překříženým řetězem, upoutal pozornost. Japonci z toho byli paf," usmívá se autor. Nejednomu obdivovateli totiž vrtalo hlavou, na kterou stranu se motorka vlastně pohybuje.

Bechyňský rodák se nakonec dostal do první čtyřicítky, z Čech ho předběhl jediný jeho domácí konkurent Jakub Kadeřábek z Řevnic, jenž skončil devátý. „Vzhledem k tomu, že úroveň výstavy byla na té nejvyšší úrovni, jsem rád za jakékoli umístění. Pro mne jsou v tomto případě cenné především získané zkušenosti a zážitky, které člověk jinak získat nemůže," komentuje Tomáš Pitlík.

DO ČASOPISU

Jedinečnost jeho exponátu, původně motorka ČZ Indian z roku 1947, dokazuje skutečnost, že ředitel šampionátu Neil Blaber si ji vybral pro časopis Motorcycle news jako jeden z deseti nejlepších strojů.

„Vypadá to jakoby zemědělský stroj vyrazil na LSD výlet a zadní kolo řídí jezdec sedící vzadu. Je to totálně šílené, rám tvoří průmyslový řetěz, který vše spojuje. Je to oduševnělé a brilantní. Lidé stroj ocení, nebo ho budou nenávidět. A video s testovací jízdou v nás vzbuzovalo hysterii," popisuje Neil Blaber, čím Pitlíkův motocykl vyčnívá.

Jestli jeho hodnocení na dílo Bechyňáka sedí, mohou posoudit návštěvníci ArtFestu v Českých Budějovicích, který se na výstavišti bude konat 3. a 4. prosince.

Vystudovaný konstruktér prozradil, už teď již plánuje nový kus. „Chystám předělávku staré motorky, oldschool. Návrhů mám spousty, teď jen vybrat ten nejlepší," přiblížil svou novou výzvu.

David Peltán