Muž bez domova se po amputaci obou nohou a pobytu v léčebně dlouhodobě nemocných (LDN), kde se týdny těšil prvotřídní péči, vrátil zpátky na ulici. Znovu odkázaný sám na sebe.

„Jak je možné, že se o nemohoucího člověka nikdo nepostará," rozčílil případ Blahoslava Jírů, starostu Chotětova.

„Kdyby byl prosinec, tak nám tady za chvíli umrzne," postěžoval si Boleslavskému deníku. A rozhodně věděl, o čem mluví.

Zmíněný bezdomovec, který má jako místo trvalého bydliště hlášený právě Obecní úřad v Chotětově, už měl totiž několikrát namále. Poprvé se z mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice, kde mu lékaři dávali dohromady nohy, vrátil do Chotětova vlakem na vlastní pěst. Jenže letošní poměrně tuhá zima ho záhy málem připravila o život.

Ilustrační foto.
Provokace? Nebo dokonce terorismus? Nehoda vlaku spustila vlnu spekulací

Právě starosta ho nechal v zimě převézt do nemocnice znovu. Muže, kterému omrzly obě nohy, pomáhal naložit do sanitky. Tehdy už se však končetiny lékařům zachránit nepodařilo, došlo na dvojitou amputaci.

Po operaci se však muž začal dávat dohromady a dokonce starostu požádal, aby mu zprostředkoval koupi kolečkového křesla. Starosta i jeho asistentka Jana Pluhařová začali obvolávat instituce a hledat pro vozíčkáře nový domov.

To se nakonec s pomocí odboru sociálních věcí a oddělení sociálních služeb boleslavského magistrátu na poslední chvíli podařilo. Muž měl nastoupit do azylového domu v pražských Záběhlicích.

Jenže v zařízení teprve začali budovat výtah pro imobilní klienty, a tak by nového obyvatele přijali až za několik týdnů. Brandýská LDN však bezdomovce ve středu propustila, a ten se vrátil na místo svého trvalého bydliště do Chotětova.

Průvod kosmonoských baráčníků kráčel za státní vlajkou a praporem města od staré pošty směrem na Horní Stakory, následně zamířil k zámku, na jehož nádvoří se odehrála baráčnická slavnost.
OBRAZEM: Baráčníci udržují tradice už 90 let

Jitka Jarošová, vedoucí oddělení sociálních služeb boleslavského magistrátu, potvrdila, že rozhodně nejde o první případ svého druhu. K něčemu podobnému došlo nedávno také v Horním Slivně.

Chotětovský bezdomovec strávil první noc mimo nemocnici v kabinách na místním hřišti, kde je bezbariérový přístup na toalety. Během včerejška se pro něho dokonce podařilo získat stálé bydlení.

Původně to vypadalo, že se stane klientem kutnohorské charity, tam by však musel vždy přes den zařízení opustit a vracet se až na noc. A pak se na vozíčkáře bez domova usmálo štěstí. Přijme ho Domov pro seniory v Horním Slavkově u Karlových Varů.

Kuřáckou zahrádku připravují i v Hudebním klubu Mlejn v Nymburce.
Kuřákům nahrává teplo. Využívají zatím zahrádky