Blanensko je pro developery velmi zajímavou lokalitou, což potvrzují stavby stovky nových bytů. „Velkou roli v tom hraje dostupnost služeb na slušné úrovni a hlavně rychlé vlakové spojení do krajského města. Konkrétně Blansko je vlastně už takové předměstí Brna. Vlakem jste tam za půl hodiny. A byty jsou zde pořád levnější než v Brně,“ řekl Deníku Miloš Polák z blanenské realitní kanceláře Mika.

Vizualizace budoucí podoby KD Poklad.
Rekonstrukce ostravského Pokladu pokračuje. Otevřen má být v létě 2021

Nové byty
V blanenském sídlišti Písečná chce developer více než stovku bytů.
V Boskovicích koupil investor bývalé oděvní učiliště. Podle všeho je přestaví na bydlení.
V Adamově má brzy vzniknout více než stovka bytů. V bývalé budově strojíren, obchodním domě a jeslích.
Kunštátská radnice plánuje výstavbu tří bytových domů v ulici Nová.

V blanenském sídlišti Písečná začala letos stavět společnost HOPA Group dva domy s třiašedesáti byty. Stavbě předcházela léta protestů a odvolání místních. Ti měli mimo jiné obavy, že se po dokončení výstavby v této části města výrazně zhorší doprava.

Nyní získal developer stavební povolení i na poslední z původně naplánované trojice bytovek. Ta má devětatřicet bytů. „Pokud se opět někdo neodvolá, tak bychom chtěli mít třetí dům postavený v roce 2021. Byty z prvních dvou bytovek jsou už prodány. Stavba jde zatím podle harmonogramu. Příští rok chceme mít zkolaudováno,“ informoval jednatel firmy Jan Musil.

Také v sousedních Boskovicích se developeři předhánějí ve výstavbě nových bytů. Například v lokalitě Na Výsluní, Pod Střelnicí nebo v ulici Lidická. Na byty s největší pravděpodobností přestaví investor bývalé oděvní učiliště v Havlíčkově ulici. Jihomoravský kraj areál střední školy před časem prodal.

Za patnáct milionů korun ho koupila společnost NWD Group. O detailech dosud informovat nechce. „Záměr zatím zveřejňovat nechceme,“ uvedla nedávno Nikol Mahútová z právního a vnitřního oddělení společnosti.

Lákají i menší města

Pro investory jsou zajímavá i menší města v okrese. Například v bezmála pětitisícovém Adamově mají dělníci v blízké budoucnosti postavit přes sto bytů. Dvacítka z nich je těsně před dokončením v ulici Ronovská v objektu bývalých jeslí.

Ilustrační foto.
Věkem penzisté, ale důchody nemají. Lidé bez domova stárnou

Do jednoho z nich se má s rodinou v příštích měsících nastěhovat například Tomáš Vymlátil. „V Adamově jsme si zvykli, nic nám tu nechybí. Potřebovali jsme ale větší byt. To je v Adamově nedostatkové zboží. Stejně jako stavební pozemky. Takže když se začaly přestavovat bývalé jesle na byty, neváhali jsme a koupili tam čtyřpokojový byt,“ poznamenal muž.

Novou výstavbu plánuje také kunštátská radnice. Více než hektar městských pozemků nabídla developerům v Nové ulici. Měly by tam stát tři domy, každý s dvanácti byty. „Do užšího výběru postoupili dva developeři. Na pondělním zastupitelstvu budeme hlasovat o tom, který návrh zástavby vybereme,“ řekl kunštátský starosta Zdeněk Wetter.