Tamní středisko bylo naposledy v provozu v zimní sezoně 2012/2013. Repasovaná kilometrová lanovka dovezená z Rakouska je součástí změn v celém areálu. „Jsou postaveny všechny sloupy a horní a dolní stanice lanovky, je natažené lano, do konce listopadu se zavěsí sedačky. První týden v prosinci budou zatěžkávací zkoušky,“ řekl Petr Masopust, jednatel společnosti Koras Reality, která bude areál a lanovku provozovat.

Ilustrační fotografie.
Zájem Čechů o lyžování roste. Skiareály investují do modernizace

„Pokud vše půjde dobře, 18. prosince bychom měli dostat lanovku do zkušebního provozu. K tomu datu bychom chtěli mít možnost legislativně zprovoznit areál. Naše představa je, že podle počasí bychom chtěli nejpozději 27. prosince uvést areál do provozu,“ doplnil Petr Masopust.

V Mostech u Jablunkova i na Severce v Dolní Lomné čekali na povolení k provozu lanovek na přelomu roku několik týdnů. Kvůli tomu byly spuštěny až ke konci února. V Mostech mají čtyřsedačkovou lanovou dráhu, středisko Severka má stejně jako nedaleký ski areál Armáda repasovanou „dvousedačku“.

Poláci mají náskok

Zatímco střediska na polské straně Beskyd zažila v posledních letech prudký rozmach, areály na české straně se měnily pozvolna. Sedačkovou lanovkou na Frýdecko-Místecku a Třinecku disponovaly do loňska jen ski areály v Bílé a na Gruni ve Starých Hamrech.

Dříve měli návštěvníci v lyžařském areálu Armáda k dispozici kotvu, pak se vleky na několik let zastavily. Za projektem rekonstrukce stojí podnikatel Radomír Prus se svou společností Capital Group Service. Investice do areálu prozatím čítá třicet milionů korun. „Areál nebyl v provozu, protože investor neměl prostor realizovat svůj původní záměr a dostal se k němu až loni, stavba začala letos. Nadcházející sezonu bereme jako zkušební,“ podotkl Masopust.

Ilustrační foto
Na lyžaře čekají v areálech v Beskydech novinky, ale i vyšší ceny

Lyžaři by si měli užít jízdu i díky rozšířené sjezdovce. Kompletně nové je technické zázemí včetně zasněžování, fungovat bude i osvětlení hlavní sjezdovky.

Zřejmě definitivní stopku naopak dostala vize lanovky z Nýdku na Velkou Čantoryji. Proti byla studie vyhodnocující dopady stavby na životní prostředí. Před několika lety zkrachovaly plány na vznik moderní čtyřsedačkové lanovky v malenovickém areálu Na Staškově.