Vybudování velké přírodní zahrady bylo snem nakladatele Petra Pavlíka, který na počátku devadesátých let minulého století odkoupil zhruba deset hektarů plochy lomu a jeho okolí. Přípravy trvaly asi čtyři roky a na přelomu března a dubna 1997 likvidací černé skládky odpadu začala výstavba arboreta a botanické zahrady.

„Zlikvidujeme černouskládku, všechny budovy a hřiště. Fotbalisti ale ve svém areálu ještě dohrají letošní sezonu, hřiště zrušíme, až bude náhradní na Bařinách,“ uvedl tenkrát Petr Pavlík pro týdeník Region.

Střípky ze Štramberského masopustu 2022.
OBRAZEM: Masky, tanec, jídlo, pití, veselí... Takový byl Štramberský masopust

Stavbou arboreta a botanické zahrady navázal na projekty připravované na přelomu století Klubem českých turistů a jejich členem Adolfem Hrstkou.

Z informační cedule před areálem se návštěvník dozví, že v zadní části dna lomu se nachází několik jezírek s hloubkou až 2,5 metru. Každé jezírko má svůj zdroj vody a je napájeno z průsaků ze stěn. Botanická zahrada je známá také výskytem některých vzácných rostlin či živočichů, jedním ze symbolů je Jasoň červenooký. Kvůli vážkám zahradu navštívil také zpěvák a „vážkolog“ Dan Bárta.

Fulnek je město, které má potenciál přilákat turisty.
Fulnek může lákat turisty na Komenského i Petru Kvitovou

Od roku 1934 slouží část lomových stěn jako cvičné stěny pro horolezce a zpravidla v únoru využívali lomu milovníci zimního táboření. To, zda táborníci ještě lom využívají i jiné informace se redakci Novojičínského deníku nepodařilo zjistit, neboť se s majitelem zahrady a arboreta nepodařilo spojit.

Areál botanické zahrady ve Štramberku je od října do konce dubna uzavřen, od května do září je ale hojně navštěvován.