Pokud se chtějí vzít mimo tuto stanovenou dobu, zaplatí tisícovku. Dalších tisíc korun vydají v případě, že uzavřou sňatek mimo úředně stanovené místo. A tisíc korun navrch, když je to mimo území města. V Budějovicích se podle matrikářky Janouškové neoddává 1. ledna, o Vánocích od 24. do 26. prosince a na Silvestra.

A jak je to jinde?

I v Třebíči nebo v Náměšti existuje bezplatná varianta, nebo naopak varianta, zatížená poplatky. „Také my máme ze zákona místo, kde je svatba zcela zdarma. U nás je to v zasedací místnosti na městském úřadě. Využívají to zejména starší páry, které mají minimum hostů a svatbu berou spíše jako úřední akt,“ prozradil náměšťský místostarosta Jan Kotačka. Den určený pro oddávání je v Náměšti sobota.

Nabíjení elektromobilů Tesla. Ilustrační foto.
Při Dni dětí v Borovině se bude křtít i dětská kniha o Třebíči

V Náměšti má město na svatební obřady v pronájmu obřadní síň na zámku, kde se platí dva tisíce korun ve schváleném čase, tedy v sobotu od 10 do 14 hodin.

Pokud je svatba jinde nebo jindy, platí se správní poplatek tisíc korun. A když se sňatek uzavírá mimo Náměšť, platí snoubenci tisícovku na úhradu nákladů spojených s dopravou a dalších tisíc korun správní poplatek. „Hrubým odhadem je to až 50 procent obřadů, které se uskuteční mimo obřadní síň,“ poznamenal Kotačka.

V Náměšti nemají stanoven den, kdy se neoddává. Vždy to záleží na domluvě.

V Třebíči mají „grátis“ variantu v bezbariérové zasedací síni na radnici ve stanovené dny. V obřadní síni je sňatek za 500 korun. Mimo radou schválené oddávací dny snoubenci platí tisíc korun navíc. „Pokud pak chtějí obřad mimo obřadní místnost, ale na území města a místních částí, zaplatí 2000 korun. A jestliže mimo území města a jeho místních částí, poplatek činí 3000 korun,“ vypočítala mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Ilustrační foto.
U třebíčské baziliky se uskuteční misijní pouť