S manželem pěstují v obci jahody, tento týden tam začal samosběr. „Jahody nám to naštěstí nevzalo, byli jsme je zkontrolovat," sdělila Jakubčíková. Přiznala však, že mají od krup potlučenou karoserii pár let starého auta.

Jihomoravským krajem se v sobotu v podvečer prohnala silná bouřka, hasiči evidovali desítky výjezdů, především k popadaným stromům či větvím. Podle mluvčího hasičů Davida Jirouše měli jeho kolegové nejvíce práce v souvislosti s následky bouřek a deště v oblasti Ivančic, pak vlna postupovala na Pohořelice. „V současnosti máme okolo čtyřiceti výjezdů. Jedná se zejména o čerpání vody z objektů, popadané stromy, poškozené dvě plechové střechy," vyjmenoval v sobotu večer Jirouš.

Spadlé stromy, zničené střechy, výpadky proudu

Kolem půl desáté večer už hasiči zasahovali na jihu Moravy u padesátky událostí. „Nejčastěji odstraňujeme stromy v sedmatřiceti případech, a to zejména na Brněnsku. Na Břeclavsku nás zaměstnává i čerpání vody. Ve dvou případech jsme řešili pád elektrických sloupů," zmínil Jirouš. V Přibicích na Brněnsku zasahují u zničené střechy rodinného domu.

Podle přibického starosty Miroslava Effenbergera je jedna střecha kompletně dole, přes deset je poškozených. „Mají popadané okapy a křidlice. Po bouřce zůstaly polámané sloupy a stromy, poškozené skleníky a kryty na bazény a různé přístřešky," uvedl. Škody se nevyhnuly ani autům v obci.

V Dolním Dvořišti v sobotu k večeru s krátkou bouřkou přišly i kroupy.
Přívalový déšť potrápil řidiče u Strmilova, na Krumovsku padaly i kroupy

V souvislosti se silnou bouřkou pak v Břeclavi vypadla elektřina na úpravně vody v Kančí oboře. V některých částech města tak v noci netekla voda. Zástupci společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav ale později uvedli, že dodávku vody ve většině města obnovili.

Po jedenácté hodině večer hasiči informovali, že se situace uklidnila. Jednotky zasahovaly už pouze u menšího počtu událostí.

Meteorologové pro kraj vydali v podvečer výstrahu před velmi silnou bouřkou, supercelou, s dvoucentimetrovými kroupami a nárazovým větrem. Platná byla mezi 19:40 až 20:30. Očekávali přívalový déšť s možným intenzivním odtokem ze svahů či rychlým rozvodněním malých toků.