Entomofágie, jak se využití hmyzu v potravě nazývá, je rozšířena ve sto třinácti zemích světa.

"Spojení ekologických veletrhů s entomofágií není náhodné a vychází z myšlenky, že hmyz je ryze ekologickou potravinou a tím i pokrmem budoucnosti" sdělil Miroslav Kubásek z pořádající firmy EnviWeb.

Videorecept naleznete uvnitř galerie

Hmyz obsahuje až 80 procent kvalitní bílkoviny. Některé druhy jsou dokonce velmi tučné, a to je výhodné hlavně pro obyvatele rozvojových zemí. Na rozdíl od jiných živočichů mohou lidé jíst hmyz celý. U ostatních zvířat je někdy nevyužitých až čtyřicet procent jejich hmotnosti. Další předností je reprodukční schopnost hmyzu, která je mnohanásobně vyšší než u běžně chovaných zvířat.

Tyto aspekty tak řadí hmyz mezi nejekologičtější potraviny a předurčují jej jako pokrm budoucnosti.

Jedinečná příležitost ochutnat hmyz bude v poradenském centru i ve čtvrtek, kdy šéfkuchař Petr Ocknecht od 11.00 hodin připraví některé speciality teplé i studené kuchyně a návštěvníci tak budou mít příležitost ochutnat například cvrčka stepního, červa moučného, švába tureckého a potemníka brazilského.