Na některých místech po Brně vysadili pracovníci městských částí ovocné stromy úmyslně. Chtějí tak lidem dát přístup k ovoci, které by si sami na sídlištích vypěstovat nemohli. Například v brněnských Židenicích si lidé zadarmo nasbírají meruňky, rostou tam v prostorném psím výběhu. „Stromy jsou přístupné všem, jejich počet nevystačí na nějaké velké vaření, ale ovoce na buchtu nebo zavařeninu tam lidé nasbírají snadno. My jsme zase rádi, že má zeleň i nějaké praktické využití,“ řekl židenický místostarosta Petr Kunc.

V Židenicích lidé najdou také třešně, před pěti lety jich nechalo vedení radnice vysadit přibližně dvě desítky v parku na Bílé hoře. „Jejich hlavním účelem nebylo, aby třešně sbírali lidé, chtěli jsme parku vrátit jeho původní podobu, jejíž byly třešně nedílnou součástí. I tak si pro ně ale lidé mohou dojít,“ dodal Kunc.

Ilustrační foto
Kaluž krve a rudé stopy. Hororová scéna vyděsila ženu, soused spadl na schodech

Pro čerstvé ovoce mohou na pozemky patřící městské části vyrazit také lidé na Brně-severu. Nejvíce ho tam roste na Lesné, kde byly ovocné stromy původně součástí sadů a zahrad. „Část výsadby zůstala i mezi novými domy. Budeme jen rádi, když ji lidé využijí,“ uvedl starosta Brna-severu Martin Maleček.

Právě na Lesné se lidé v příštích letech dočkají také mladých ovocných stromů. Vyrostou tam díky penězům z dotačního programu na výsadbu jabloní. „Sázet začneme už letos na podzim. K jabloním přidáme také třešně. Stromy chceme kromě Lesné umístit také v Husovicích,“ popsal plány Maleček.

Očesáním stromů patřících městu lidé uleví nejen vlastním výdajům. Radnice díky tomu ušetří za úklid plodů, které jinak padají na chodníky a silnice, které znečišťují. „Neočesané stromy a hnijící ovoce navíc láká do obydlených částí vosy. Pokud lidé stromy otrhají, je to prospěšné pro obě strany. Ušetříme pracovní sílu i výdaje na úklid ulic,“ řekl bohunický starosta Antonín Crha.

První kolo druhé ligy mezi domácí SK Líšeň (v bílém) a fotbalovým klubem z Varnsdorfu.
Líšeň v druholigové premiéře vyválčila bod. Před rekordní diváckou návštěvou

Možnost sběru ovoce ze stromů přímo ve městě se líbí Brňance Monice Přibylové. „Nejen že tak můžu ušetřit nějaké peníze. Hlavní je, že čerstvě utržené ovoce chutná prostě nejlépe,“ svěřila se Přibylová.

Někteří lidé však s veřejnosti přístupným ovocem na stromech nesouhlasí. „Někteří obyvatelé si stěžovali, že na stromy lezou děti, které se tak mohou zranit. Přijde mi ale pořád lepší, když si někdo odře koleno na stromě, než když celý den sedí u počítače,“ vysvětlil Kunc.

Zájemci si z festivalu Mendel je... včelař mohli odnést i vlastní vyraženou minci nebo ochutnat vzorky medu různých druhů.
Festival Mendel je... včelař: pusy ulepené od medu, i toho "vonícího" po močůvce

K ovocným stromům, jejichž plody by jinak skončily nevyužité, může Brňany dovést speciální mapa, kterou před několika lety vytvořila iniciativa Na ovoce. Lidé na ní najdou nejen sady, ale i jednotlivé stromy, které tvůrci do mapy zanesly. „Naše služby nabízíme lidem, kteří chtějí zodpovědně využívat přírodní bohatství. Na mapě najdou nejen ovocné stromy, ale taky keře nebo bylinky. Snažíme se také přispívat k údržbě stromů,“ vysvětlil hlavní koordinátor projektu Tomáš Zděblo.