Co je vlastně burčák?
Jedná se o částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Je to také zároveň meziprodukt při výrobě vína. Může být jak červený, tak bílý.
Kolik má alkoholu?
Může obsahovat přibližně od 1 do 8 procent alkoholu, záleží na fázi kvašení. Obvykle se pije při zhruba čtyřech procentech.

Burčák, nebo částečně zkvašený mošt?
Ve vinotékách se můžeme setkat jak s názvem „burčák“, tak s výrazem „částečně zkvašený hroznový mošt“. Čím se tedy liší? Každý burčák je svou podstatou částečně zkvašený hroznový mošt, název „burčák“ však může nést pouze ten nápoj, který byl vyroben z tuzemských hroznů.
Je zdravý?
Ano, burčák zdravý je, samozřejmě ale v rozumném množství. Obsahuje hodně vitaminů a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B.
Jak je to s kvalitou?
Kvalitu burčáků každoročně kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Jak ho převážet?
Burčák stále pracuje, nikdy bychom tak neměli nechávat lahve s ním dlouho dotažené, mohly by vybouchnout. Pokud máte před sebou dlouhou cestu, doporučuje se lahve jednou za čas otevřít a upustit vznikající oxid uhličitý.