„Pocházím z Prahy, v Telči žiji pátým rokem. Nádherná budova mě už od začátku lákala a přitahovala. Nachází se na krásném místě a je prostorná, toto využití se nabízelo. Členění místností s velkými okny v patře je pro galerii ideální. Dříve to tu vypadalo úplně jinak, nezůstal tu kámen na kameni. Patro úplně chybělo, v přízemí v místě, kde jsou nyní záchody, býval oltář,“ sdělil Jakub Myslín. Budovu, která už není památkou, si pronajal od židovské obce.

Frýdecký zámek sloužil šlechtě i úředníkům.
Dominanta ze 14. století. Frýdecký zámek sloužil šlechtě i úředníkům

Hlavní bude galerie. Ta se bude jmenovat GAMONEUM, což je zkratka pro Galerii moderního i nemoderního umění. Jakub Myslím chystá pět výstav. Lidé uvidí obrazy Jana Křena, které byly dlouhá léta vystavené ve věži svatého Ducha. Dále to budou loutky bulharského loutkáře Pavla Charapova nebo tvorba malíře Davida Bartoně, který má v části bývalé synagogy svůj ateliér. „Dále tu bude výstava obrazů mého dědečka a maminky. Děda maloval ve svém volném čase, máma taky a já zrovna tak,“ popsal umělecké založení své rodiny Myslín.

V budově se našlo místo také pro malou kavárnu, kde se čas od čas uskuteční komorní koncert, divadelní představení, přednáška a další akce. Chybět nebude také otevřený ateliér, kde se budou konat kurzy a workshopy pro děti i dospělé. „Je to otevřené pro všechny zájemce, kteří se věnují rukodělným činnostem. Lidé, kteří něco umějí, mají možnost v tomto ateliéru působit a naučit ostatní vše, co už oni sami výborně ovládají. Budu rád, když se tady bude něco dít a bude to tu žít,“ vysvětlil Myslín.

Minimální náklady

Na opravě bývalé synagogy se pracuje od začátku letošního roku. Celá rekonstrukce se podařila udělat z materiálu, který se našel v budově nebo ho někdo daroval. Bar v kavárně je udělaný ze staré fošny a desek, které by skončily v kontejneru. Ze schodiště zmizelo staré lino a dominuje mu opět původní kámen. V patře se podařilo odstranit několik vrstev a vyloupla se původní prkenná podlaha.

„Také jsme sundali mříže, které tu byly ještě z doby, kdy tu sídlili policisté. Osvobození se tak symbolicky dočkala i Davidova hvězda v okně v patře budovy. Objevil se tam letopočet 1988, rád bych zjistil, o co se jedná,“ doplnil další zajímavost Myslín.

Rekonstrukce na hradě Helfštýn
Sezona na Helfštýně začíná. Letos však bude plná omezení