Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dietoložka: V jídelnách je zdravého jako šafránu

Děčínsko – Jídelen, které lákají na polední menu vyrostlo v poslední době na Děčínsku jako hub po dešti. O tom, zda nabízí i zdravá jídla se však dá v mnohých případech pochybovat.

5.3.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Eva Kořínková

Pálení žáhy, pocit plnosti a bolesti břicha, to je jen menší zlo, které tělu působíme dennodenním stravováním po restauracích. „Na oběd mám jen půl hodiny, na to abych si v restauraci objednala zdravější minutku prostě nemám čas. Řeším to tak, že zaběhnu do nedaleké jídelny, tam do sebe jídlo v rychlosti nasoukám a zase utíkám zpět do práce,“ posteskla si úřednice Lenka z Děčína. Dodala, že občas ji trápí pálení žáhy a pocit plnosti.

Až deset jídel

Poslední dobou si proto dává k obědu raději něco zdravějšího, například luštěniny nebo rýži. Děčínská jídelna Jotto ji z tohoto důvodu vyhovuje, denně nabízí výběr až z deseti jídel. „Vaříme podle klasické staročeské kuchařky. Luštěniny a ryby do české kuchyně patří, takže je na našem jídelníčku najdete celkem pravidelně,“ uvedl jednatel společnosti Otto Černohorský.

Stejnou možnost mají i strávníci z Vilémova. Tamní JPS Gastro nabízí denně výběr ze šesti jídel a každý den je na jídelníčku kuřecí, zeleninový nebo těstovinový salát. „Snažíme se nabízet co nejpestřejší jídelníček, tak aby si mohl vybrat skoro každý,“ řekl majitel Josef Provazník.

Hazard se zdravím

„Jídelen, kde se najde něco zdravého k jídlu je v naší republice jako šafránu. Každodenní stravování po restauracích je hazardem se zdravím. Když už jdu na oběd do restaurace, tak je lepší si objednat zdravější minutku, než hotovku. Hotová jídla jsou plná solí a tuků, protože většina hospod používá umělá dochucovadla,“ upozornila dietoložka Kateřina Cajthamlová.

Menší výběr z denního menu mají ti strávníci, kteří místo do jídelny zamíří do restaurace. Restaurace na Děčínsku nabízí výběr většinou z pěti hotových jídel. Děčínská restaurace Ve Dvoře klasická obědová menu nenabízí. Strávník má možnost si vybrat z deseti hotových jídel denně. „Jídelníček máme stálý, denně obměňujeme tak tři až pět jídel,“ uvedla vedoucí restaurace Marie Nováková.

Jídlo z domova

„Nějaký čas jsem na oběd chodil do restaurace, ale menu bylo pořád stejné. A po jídle mi bylo poslední dobou špatně. Začal jsem si proto nosit jídlo z domova a hned je mi lépe. Hlavně víc, co jím a nemusím s obědem chvátat,“ řekl Tomáš Kroutil z Varnsdorfu. Dodal, že v práci si jídlo ohřeje a během půl hodiny se v klidu nají. „Dřív jsem spěchal do restaurace, rychle jsem se najedl a zase spěchal zpět do práce. Teď mám klid,“ dodal Kroutil.

„Půl hodiny na oběd je nesmyslné nařízení. Oběd je nejdůležitější jídlo dne a člověk by na něj měl mít minimálně jednu hodinu. Po obědě je dobré si totiž tak na deset minut odpočinout a ne hned zasednout k práci,“ vysvětlila Cajthamlová.

Autor: Michaela Hlinková

5.3.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Juraj Chmiel
3

Velvyslanec Chmiel vysoudil přes dvě stě tisíc korun. Stíhán byl neprávem

Ponorka A.R.A. San Juan
AKTUALIZOVÁNO
1 4

Bouchání do stěny. Námořnictvo možná zachytilo ztracenou ponorku

Mají se stavět mešity? Kandidáti odpovídali na 30 otázek ANO/NE, podívejte se

/VIDEO/ Víte, kdo má zbrojní průkaz, kdo podporuje stavbu mešit v Česku nebo který uchazeč o Hrad chce přijmout euro? Celkem na 30 otázek odpovídali prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Michal Horáček, Vratislav Kulhánek, Jiří Hynek a Mirek Topolánek při cestě prezidentským vlakem. Prohlédněte si galerii, jak se vyjádřili k jednotlivým tématům.

Nová Sněmovna odstartovala: Poslanci se hádali o imunitní výbor

Zákonodárci vzešlí z říjnových voleb dnes složili slib a poprvé zasedli do poslaneckých lavic. Hladký průběh jednání se ale zadrhl na návrhu počtu členů mandátového a imunitního výboru (MIV).  

Blázni, nebo hrdinové? Názory mladých Japonců na piloty kamikaze se různí

Za druhé světové války tisíce japonských dobrovolníků narukovaly k pilotům kamikaze. Ti se pak s letadly plnými výbušnin vrhali střemhlav na spojenecké lodě. Současná anketa britské stanice BBC ukazuje, že díky vlivu nacionalistů se sebevražední letci v očích nové generace opět stávají hrdiny.

Opravdu nejde o vtip: londýnské autobusy by mohly jezdit na kávu

Americká stanice CNN přišla se zdánlivě úsměvnou zprávou. Známé dvoupatrové autobusy v Londýně možná už brzy budou jezdit na nové biopalivo, jehož základní složkou je kávový olej.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT